Hem » Millennials i kläm

Millennials i kläm

Nästa generation vuxna tvingas att hyra mer. För de har inte råd att äga. Särskilt när det gäller de dyra utgifterna bostad och bil. Samtidigt ger teknik dem nya möjligheter att hyra fler grejor, men hyresrätter har samhället tyvärr missat. Så tvingas unga strunta i föräldrarnas liv med hus, möbler och bil. Istället lär de försöka att hyra bostad och åka elskoter. Men det finns allvarliga glapp, där samhället försovit sig.

I stora delar av världen upplever unga samma svårigheter. Unga har inte råd med ett vanligt vuxenliv. Det visar intervjuer av Financial Times. Orsaken dels att lönerna inte hängt med upp, men framför allt har äldre generationer levt på upp-pumpade huspriser, som skänkt dem själva både nya bilar, resor och pension. Något dagens millennials (20-30-åringar) inte kommer i närheten av.

Genom att västvärlden senaste 35 åren pressat ned räntorna har vi hållt tillväxten småkokande. Men låga räntor har framför allt gjort bostäder fruktansvärt värdefulla ömsom dyra. Så har stora grupper vuxna tjänat mer pengar på stigande värden på bostäder än de någonsin kan jobba ihop. Ja, visst verkar det ruttet. Något som dagens unga nu får betala. De rimliga borde förstås ha varit att vi senaste 40 åren accepterat lägre tillväxt och lägre bopriser. Men inte tänkte de vuxna på sina barn.

Den stora varningsklockan är nu att inte ens dagens högutbildade och med höga löner har råd att bo i de stora städerna där jobben finns. Hur ska det då gå med alla lågutbildade… Internationellt är svaret att hyra, kollektivboende och bo kvar hos föräldrarna. Singelboende är på väg att bli en utopi. Istället kommer två unga vara glada om de har råd med 30 kvadratmeter. Men många tvingas bo kvar i pojk- och flickrummet.

Förändringens vindar blåser även till de ungas fördel. Unga förändrar samhället med teknik. Därför väntas priserna för resor och transporter dyka kraftigt närmaste årtiondena. I takt med att energi bli billigare och vi får se fler självkörande fordon. Detta ger utrymme för städer att växa med fler pendlarstäder och fler kommer att pendla både 2 och 3 timmar per dag och jobba samtidigt.

Fler unga kommer att åka hyr-el-skoter eller uber istället för att åka buss… Robotar förenklar samtidigt arbetsmarknaden. Andra unga vill oftare tillfälligt hyra bostad likt firman Airbnb. Men det räcker inte. Den stora skon som klämmer är bostaden och här måste samhället och politiker vakna till.

Kruxet är att samhället inte hängt med i omställningen från att äga till att hyra bostad. Lagar och regler är föråldrade. Fler hyresrätter måste byggas. Att kunna hyra ut eller sälja sin hyresrätt borde inte vara konstigt. De har ju ett uppenbart värde…

Nej, först stundar ett historiskt generationsgräl, när de unga upptäckter att föräldrarna tömt alla spargrisar. När generationen millennials på allvar tar plats i politiken och näringslivet, lär vi sedan få se just fler hyresrätter, försäljningar av hyresrätter, fler pendlarstäder, assisterande robotar och billiga transporter… Även om det då kan vara väldigt sent för många unga att flytta hemifrån.

Mer om ekonomi

/c

4 kommentarer

 1. Aktiepappa säger:

  Hello Claes. Hittade din sida via kommentarerna på Avanzas blogg. Roligt att du fortsätter skriva. Just bostäder och då särskilt hyrda sådana är ett ämne som ligger oss varmt om hjärtat och jag är övertygad om att vi måste se en ändring i regler kring hyressättning om vi ska kunna rädda hyresrätten som boendeform. I dagsläget omvandlas många hyresrätter och väldigt få nya hyresrätter byggs. Senast jag räknade skulle alla hyresrätter försvinna år 2049 om nuvarande takt bibehålls.

  Ha en go dag!

  • Claes Hemberg säger:

   Aktiepappa, regleringar kring hyror diskuteras en hel del. Jag hör om bolag som hittar olika lokala lösningar med lokala kommuner. Allt för att få till byggen av hyresrätter. Men antagligen måste frågan upp på riksplanet. Särskilt nära så många unga inte kommer att ha råd att köpa för att äga.
   Tillåt handel med hyresrätter har jag varit inne på. Men det måste till många andra nya grepp. Dagens hyresmarknad är en soppa/c

 2. N säger:

  Hej Claes
  Har just hamnat i en läge där jag ska starta ett nytt aktiebolag och därmed vill öppna ett konto hos någon bank för insättning av aktiekapital.
  Får tvärstopp och blankt nej hos samtliga jag pratat med idag pga 2 st betalningsanmärkningar.
  Har privat sparande på 130k plus 130k aktiekonto hos er idag så lite kapital finns, det verkar ändå inte spela någon roll…
  Såg att du hade gjort en artikel för ca 3 år sedan om detta hos avanza, vad kom fram av det?

  Mvh N”

  • Claes Hemberg säger:

   N, hejdar. I den här frågan så är varje bank sin egen regelskrivare. Så lyssna runt på fler banker. Jag vet inte heller hur lång ”väntetid” de har. Även det lär variera. Säg till om du hör något. Jag gör det samma. Lycka till! /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *