Hem » Billig energi ändrar spelplanen

Billig energi ändrar spelplanen

Priset på energi kommer att rasa dramatiskt närmaste årtiondet. För vi byter helt källa och räknesätt. Från en svajig politisk oljekittel går vi istället till ett mer jämnt förutsägbart energiflöde. Detta öppnar för nya idéer, maskiner och företag. En ny ekonomisk omvälvning. På samma sätt som det är hög tid att sälja fossilgrejor innan de har faller mot noll i värde. Detta var den fråga som hettade till mest när jag föreläste i Stockholm häromveckan.

1800-talet vann Storbritannien mycket tack vare ångkraften. 1900-talet rodde USA hem med hjälp av oljan. Redan har 2000-talet tagit ut en ny tydlig riktning. Fokus är solenergi och Kina, Indien och även Saudiarabien tillhör de som tagit initiativet. Medan USA höjer skatten på solpaneler…

Bloggat om ENERGI

Att detta sker just nu beror på att solpaneler tillverkas i en sådan omfattning att priserna på solel verkligen kan slåss med kolkraften i allt fler länder.

Plötsligt kan energi bli riktigt billig och tillgängligt för många fler. Vi som är vana vid att energi är dyrt och svårt att få tillgång till måste nu tänka om. För billig energi kommer släta ut en historisk maktfaktor. Nya grupper av människor, landsändar, åkrar och berg kan få tillgångar och krafter de länge väntat på.

Med billig energi kan många fler salta av vatten och odla hittills inte odlad mark. Om transporter blir billiga så kan vi verkligen hämta mat från fjärran, och ändå kalla den ekologisk. Eller så kan vi odla grönsaker i växthus på långt nordligare breddrader.

Billig energi borde väcka en rad nya affärsidéer. Lite grann som datorer gjorde eller varför inte internet.

Vår enskilt största kostnad i livet; att värma våra hus kommer att rasa på ett härligt sätt. Att resa blir billigt och lätt. Turism lär få ett enormt uppsving…

Energislukare som ståljätten SSAB får däremot se upp. Blir energin billig 1000 mil söderut så kan det snart bli dags att flytta verksamheten just dit, eller så kan de räkna med att nya billigare konkurrenter snart finns just där.

Och ännu bättre; om du själv har obegränsat med energi vad skulle du göra då?

Här gav jag rådet på föreläsningen för företagarna i Göteborg, Stockholm och Malmö att verkligen gå igenom sina affärsmodeller, produkter och tjänster. Eftersom energi är tröga frågor så är det dags att börja nu.

Billig energi borde ändra perspektiv, prioriteringar och vägval. Det kan gynna men även stjälpa kunder, underleverantörer och medarbetare. Den som strutsar blir hur som helst den stora förloraren.

Så sluta köp fossilgrejor. Utan sälj dem så fort som möjligt, innan de tappat allt värde.

Bloggat om ENERGI

Tar du hänsyn till billigare energi?/claes hemberg

 

En kommentar

 1. Ola säger:

  Hej,
  nej jag tar nog inte hänsyn till ”billig energi”. Men är den verkligen så billig?
  Man kan nog räkna hem en installation av solpaneler på tio år en investering på sådär en hundra tusen. Om man räknar med en livslängd på hus på 40 år så är det en vettig investering! Frågan är om solceller kan konkurera med fjärrvärme?
  Min nästa bil blir nog en elbil… jag skulle aldrig våga att köpa en ny fossildriven i dagsläget, den kan rasa snabbt i pris.
  En del av mitt sparande har jag satt i hållbara fonder, tex SPP Global Plus, ”billig” fossilfri indexfond.
  Mvh /Ola

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *