Varför hackar så många på USA när de vill införa strafftullar. Borde vi inte slå ned på Kina som har liknande och ibland även värre tullar? Frågan kommer från läsaren Oskar har själv jobbat i Kina många år. Jovisst förtjänar Kina kritik. Men av ett annat slag…
Tullar var ju i grunden skatteintäkter. När exempelvis lilla Simrishamn i Skåne på 1200-talet gavs stadsrättigheter fick de plötsligt bedriva handel på torget. Detta var nu inte i första hand en generös gest från kungen, utan naturligtvis satte han dit en stadstull för alla varor som fördes in i staden. En slags moms.
Under globaliseringens tidevarv talar vi allt mer om tullar som skyddstullar. Pressade och stressade industrier har övertygat sina politiker att sätta upp ett snabbt försvar. Men problemet är egentligen att inhemsk industri som inte ställt om i tid utan kan vara på väg att duka under.
Tullar som skyddar enskilda industrier är därför närmaste ett sjukdomsbevis. Det är ingen hållbar väg framåt utan snarare tecken på en begynnande fallucka. Här kommer vi längre fram behövas mer riktiga mediciner i form av nedläggningar och modernisering. Ju snarare desto bättre. Som Sverige när varven och textilindustrin. Att skydda dem med tullar var ingen idé.
Därför reagerar vi starkt när 1900-talets superhjälte i världsekonomin USA plötsligt inför skyddstullar. I det korta perspektivet talar fler om detta som en varning för att det globala ekonomiska lokomotivet kan ha börjat rosta på allvar. Detta har väckt börsbjörnarna att börja sälja. Kritiken är därför inte bara mot en politisk omsvängning, utan även en fråga om en växande oro i ekonomins magtrakt.
Lägg till att fler ekonomer inser att USAs inhemska stresstullar kan dra in andra mer moderniserade länder i stela och konstiga begränsningar som sätter sund konkurrens åt sidan. Detta skulle mycket väl kunna starta en cirkus med mindre handel, arbetslöshet och en lågkonjunktur. Nu talar vi om den längre djupare pessimismen som också vaknat till.
Därför väcker amerikanska skyddstullar sådana protester och starka reaktioner i den politiska och ekonomiska debatten. En kritik som egentligen struntar i Kina eller andra länder. Förväntningarna på den ekonomiska mönstereleven USA är högre än så här, säger kritiken.
Vad Kina gör och har gjort är samtidigt en helt annan berättelse. Kina kommer ju från total slutenhet och sakta öppnande sedan helt nyligen, 1978. Det är ung supermakt, vars vägval och språkbruk ännu bär på många oprövade kort.
Kina har dessutom valt en egen väg i allt från öppenhet, demokrati, internet, utan även tullar. Som läsaren Ola nämner har Kina i flera fall redan tullar som är långt högre än de i USA. Är då inte Kina värda samma och ännu högre stämd kritik som USA fått för sina skyddstullar?
JA ABSOLUT – kritisera Kina
För den person som vill se fri handel är Kina absolut ingen förebild. Och i den bästa av värdar ska alla länder följa exakt samma spelregler. Först då kommer ekonomin och utvecklingen bli mest smidig och rättvis. Detta borde vi ta upp med Kina varje gång vi möter dem.
Så var inte så tramsigt inställsamma mot Kina. De måste agera enligt reglerna på exakt samma sätt som alla andra. Vi måste kunna ifrågasätta Kina som vi klagar på andra. Det är dags att de är med i samma match som vi alla andra.
NEJ TYVÄRR – Kinakritik hjälper inte
Kina är i en helt annan fas än de andra jättarn. Kina gör nu stora omställningar av ekonomin och vill göra det i sin takt för att behålla den inhemska kontrollen. Då är tullar är ett typiskt favoritverktyg. Även om kontroll stundtals leder i fel och i fördärvet. Hellre kontrollerat fel än okontrollerat fel, lyder mantrat.
Därför kommer Kina inte ha tid att bry sig. För omvärlden är inte deras största hot, utan inhemska reaktioner och hotet mot partiet. Ja, för dem är ju partiet själva fundamentet i ”kinesisk demokrati”. Ska de undvika en revolution måste de ha kontroll. Därför även denna högljudda retoriken mot korruption som ibland uppfattas som en alternativ maktapparat. Sedan är tullar som sagt ingen långsiktig lösning. Men en tillfällig.
Med detta sagt är global ekonomisk politik är inget jämlike-spel. Eftersom länderna är så olika. Utan olika länder hittar sina vägar utifrån sin historia och sin plan framåt. Här har USA, Europa och Kina väldigt olika förutsättningar. Därför finns inte en rätt väg, utan många rätt.
Men reglerna är ju internationella? Jo, men de bestämdes när Kina var en betydligt mindre spelare. Skulle vi skriva om reglerna idag skulle antagligen se lite annorlunda ut.
Därför behövs just nu en uppfriskande diskussion. Därför behövs toppmöten och kohandel. Eftersom Kina utvecklats så starkt senaste årtiondena och USA gått i andra riktningen, så kan nu vara ett sådant läge att diskutera spelreglerna igen. Det kommer att bli ett ge och tagande. Sedan kan USA dra tillbaka sin högljudda hot om strafftullar.
Under tiden får vi vara beredda på överraskningar, kallduschar, solig löften och börsoro. Precis som förhandlingar brukar förlöpa.
Vad väntar du dig av strafftullarna?/claes hemberg
En annan vanlig metod att skydda industrin är att manipulerar valutan för göra de egna varorna billigare. Det har vi sett i Sverige fler gånger senaste årtiondena. Ett annat sätt är att sänka räntan för att stimulera…
Hej Claes,
Tack för ett mycket intressant svar.
Kul att du uppmärksammade min fråga och gav din vinkling på ämnet.
Jag är av samma åsikt som dig men tyckte att det behövdes en debatt med vikling ur båda ländernas perspektiv.
//Oscar
Oscar, jag kan bara hålla med dig! /c