Hem » Elskotrar trotsar politiker

Elskotrar trotsar politiker

Det började som en ungdomarnas elbil. Nu tar de snabba billiga elskotrarna över stadsbilden i allt fler amerikanska städer och konkurrerar på allvar med bussar, bilar och taxi. Uthyrningsbolag blommar, vanligt folk tjänar pengar på att låna ut eluttag, miljarder investeras, men lokalpolitiker är mindre roade och talar redan om olika begränsningar. Men borde inte politikerna hylla den nya tekniken istället?

Amerikanarna kallar sparkcyklarna på el för scooters. Konsumenterna älskar dem; för de är billiga, lätta, eldrivna och snabba… Och du behöver inte ens äga dem. Du hyr dem för 25 kr för tio minuter.

Efterfrågan har exploderat. En rad bolag har fötts och erbjuder nu många tusen cyklar att låna. Du öppnar den via en app och sticker iväg. Firman Bird erbjuder dig att också bli ”laddare” och få 5 usd per laddad cykel.

Men myndigheterna är mer kritiska. Bristande säkerhet, trångt i trafiken och parkeringsproblem, klagar politikerna. De låter mycket som bromsklossar, istället för att krama om och hurra den nya tekniken. Ja, det låter onekligen som att gamla företag och gamla strukturer känner sig hotade.

Såväl taxibolag som Uber och Lyft, märker redan av konkurrensen, rapporterar Financial Times. Uber har till och med för 1 mdr kronor köpt upp en av elcykelfirmorna.

Flottorna med elcyklar växer i hög takt till nya städer. ”De parkeras slarvigt”, säger politiker. Det har i sin tur fått myndigheterna att utkräva ett tak om höst 500 cyklar per firma…

Ja, ni hör hur det låter. Politikerna ser elskotrarna som problem snarare än lösningen på bristande kollektivtrafik.

Det hela låter i mina öron som att elskotrarna har en lysande framtid. Även om jag själv helst trampar på, som vanligt, så finns det gott om utrymme på cykelvägarna, för andra att åka med el.

Mer Energi                              Mer TECH

Kan du tänka dig en elskoter?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *