Hem » Räntan skakar världsbilden

Räntan skakar världsbilden

Räntorna är på väg upp. Det borde signalerar starkare ekonomi, men den här gången kan det bli stökigt, eftersom vi samtidigt ser tecken på en svagare konjunktur. Det bäddar för ojämn börs och vi kan få se en ”rädd” inbromsning i ekonomin, inte helt olik den 2008.

En epok med fallande räntor är på väg mot sitt slut. Sedan 35 år har räntorna blivit bara billigare. Då kostade boräntan 14-15%. Idag har många under 1,4%. Naturligtvis har denna medvind varit en stor hjälp för oss. Men nu får vi byta skor, rock och hatt… för tuffare ekonomiskt väder.

För närmaste åren ska räntan pendla åt andra hållet. Räntorna gör inga jättekliv uppåt, men bara det faktum att räntan slutar falla ger oss en ny världsbild. 1% dyrare ränta bli snabbt stora pengar. Rabatten på pengar är slut. Lån börjar kosta mer igen. Företagen måste räkna med längre tid för att få igen sina investeringar. Det blir tuffare kort sagt.

Vad som oroar denna gång är att högkonjunkturen redan kan mattas nästa år och vi ser lägre tillväxt i Europa. Ja, Riksbanken kan vara i rejäl otakt med sin ränta. De ska ju höja vid en återhämtning, inte vid en konjunkturtopp.

Osäkerheten på var vi är i konjunkturen kan göra närmaste kvartalen rejält stökiga; i ekonomin, i räntorna och på börsen. Om ett-två år lär vi vara mer varse och även vara mer överens om vart vi är i ekonomi. Under tiden kan det bli hoppigt.

Problemet just nu är att Riksbankens gamla bild av världen kan ha förlorat sin skärpa. Medan Riksbanken gärna gasar och bromsar efter prisökningarna i samhället (inflationen) kanske just detta mått inte fungera som måttstock längre. Den leder rentav oss alla vilse.

När vår ekonomi blivit allt mer digital så stiger inte prisernas, trots ökad konsumtion. De digitala produkterna och tjänsterna har ju gjort vår vardag billigare. Titta på hemelektronik, bilar, resor mm.

Därför kan riksbankens ord om inflation, vara lite förlegad. Kanske är de nya användbara måttenheterna för att förutse framtiden istället arbetslöshet, sparande eller bopriser… Ja, vi kanske kör hela räntesverige efter fel karta?

Därför kan de senaste årens stigande räntor i värsta fall inte alls ha hjälpt den långsiktiga ekonomin utan undergrävt och dessutom stjälpt den. Jag tänker på uppblåsta bopriser inte minst. Men även hur börsen pumpats upp med billiga pengar, trots att bolagens försäljning inte ökat, utan snarare interna besparingspaketen bara städa fram högre vinster.

Därför kanske stigande räntor denna gång inte alls signalera ljusare tider, utan snarare sämre tider. Stigande räntor kan bli stenbumlingar i maskineriet. De kan starta en period av börsoro, boprisras, arbetslöshet… Det kan till och med räcka med rädslan för lite grus i maskineriet och vi får se tvärstopp i investeringar och stora utförsäljningar på börsen. Ungefär som 2008. Men den gången var det oron för bankerna som tände börsoron. Efter många år med stark börs så kan det vara just lite konjunkturoro som räcker för att väcka björnen.

Det största orosmolnet just nu är amerikanska räntan. Deras långa ränta är nu över 3%. Vilket brukar vara en startsignal för både stigande räntor och tråkigare börs. Vid ungefär den här nivån brukar pensionspengar flytta från just börs till räntor.

Detta kan vara en viktig anledning till att börsen varit ojämn senaste månaderna. Trots många bra rapporter från bolag i USA och Europa så vill inte börsen stiga. Det är som att exempelvis Volvos rekordmånga ordrar inte gills. Börsköparna vill nu veta hur framtiden ser ut med stigande räntor. Och där vet ingen ett enkelt svar.

Vad tittar du efter eller oroas av?/claes hemberg

5 kommentarer

  1. Ulf kihlberg säger:

    Bra text, tror kanske att det är ett skrivfel:
    Därför kan de senaste årens stigande räntor i värsta fall inte alls hjälpt den

  2. Jacke77 säger:

    Hej Claes. Jag är långsiktigt och tror att det är omöjligt tajma börsen hoppa in och ut. Då sitter jag still i båten plus månadadssparar i global indexfond 100%. Vet inte hur kan man göra annars om man ska följa index? Inte lätt att veta i framtiden. Eller hur? Mvh.jacke77

  3. Thomas säger:

    Såg att Sorros också varnar för sämre konjunktur o ränteoron mht Italien. Vi är på väg in i ett skifte och jag själv viktar om till mer räntefond just nu typ Spiltan Högräntefond. Tar det mer försiktigt med långa obligationsfonder.

    • Claes Hemberg säger:

      Thomas, helt klart kan Italien bli vårt nästa Grekland. Begreppet PIGS lär dyka upp igen. Med betoning på I:et. För även om de får ihop regeringen, så har de nya politikerna lovat lägre skatter, uttåg ur EU och tidigare pensioner. Det lär bli en konflikt med Bryssel och hur går det då med deras redan skenande stadsskulder… Ja, det kan bli en spännande sommar. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *