Hem » Techgeniernas tankar

Techgeniernas tankar

Spotify, Skype, Izettle, Truecaller, King… En imponerande rad tech-grundare har gjort parad i världen och är nu i boken ”Det svenska techundret”, redo för en god sommarläsning. Det är en samling täta biografier, där techpiojärerna ger sina personliga version av senaste årtiondenas nya teknikindustri. Tur nog är författaren Kina Zeidler kvinna i denna grabbiga techvärld. 

Plötsligt under 90-talet fick Sverige en ny typ av företag. Varifrån kom de och vem startade dem, med vilka idéer? Detta är ryggraden i boken där författaren Kina Zeidler möter och återberättar en rad techhjärnors minnen och berättelser.

Vågen av svenska techbolag är inte alls konstig, utan snarare naturlig, slår Zeidler tidigt fast. Samtidigt undantar boken inte individernas ovanligt klarsynta insatser. Vi lyssnar på en rad personer med svårjämförliga övertygelse, hinder, svett och visionära drömmar. De rena rymdresenärerna i flera nya dimensioner.

En sak slår mig tidigt. Dessa grabbar (ja, de är just grabbar) är där för att skapa, bygga och förändra. Det drivs inte av pengar. Istället jagar de logik och lösningar i allt större och mer komplicerade pussel. De är riktiga nördar.

Boken har samtidigt ett tonläge av behagligt och personliga biografier snarare än vasssa intervjuer och kritiskt granskande. I boken får vi höra småpratet med grundarna till Spotify, Skype, Izettle, King, Truecaller… som om de är kompisar på närmaste kafé. Det blir kända bilder, men även fakta som vi inte hört tidigare, relationer, vägskäl och en del nostalgi.

Men samtidigt saknar jag de vassa frågorna, ifrågasättande om riktigt svettiga motgångar och självkritik. Det borde också finnas fler korskopplingar mellan individernas erfarenheter, misstag och tankeverk. Även om vi talar om helt olika personer, idéer och arbetssätt, borde här finnas likheter och motsatser som berikar. Nu blir boken istället mer isolerade erfarenheter, före en bred karta och ett garn av tech-trådar.

Men kanske är det att begära för mycket. Boken ”Det svenska techundret” fungerar istället som en start, en överblick, en samling biografier. Tech-hjärnorna är personliga och nära men inte avslöjande eller omskakande. Denna balansgång kanske gör att just dessa smått medieskygga företagsbyggare blir bekväma nog att över huvudtaget berätta. För första gången.

Denna medieskygga tech-stil i sig är en spännande motsägelse. Här talar vi om företag vars idéer mångt och mycket bygger på ett öppet samhälle och deltagande. Men själva deltar de knappast i det offentliga samtalet. Att de själva inte ser det djupt paradoxala i detta, måste vara en bok att skriva.

Ändå blir denna techbok aldrig en grabbigt ytlig skrytbok. Fakta och vägval finns alltid med. För tur nog är författaren Kina en kvinnlig författare. Det är å andra sidan sällan dessa tech-genier erkänner att de tvivlat, ångrat sig eller grämt ned sig. De är inte heller pappor, män eller äkta makar. Nej, den privata sfären håller de borta från strålkastarljuset. Därför får vi nu ändå kalla boken för en samling yrkesbiografier. Techgrundarna har äntligen börjat att träda ur garderoben. Även om det var ett försiktigt första steg. Nu ser jag redan fram mot del 2.

Vilken är din favvo-tech-bok?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *