Hem » Bäste ekonomiske kommentor

Bäste ekonomiske kommentor

Enligt börsens vd:ar och börsanalytiker så heter årets bästa mikro-kommentator Claes Hemberg. Jag bockar stolt. Annika Winst, Nordea, tog hem priset som landets bästa makro-kommentator.

Tredje året i rad så har många hundra börsvd:ar och börsanalytiker röstat fram de bästa ekonomiska kommentatorerna. Och jag fick den äran att för tredje gången i rad ta emot priset för årets bästa mikro-kommentator.

Det är häftigt stolt jag tar emot priset. Omdömen från vanligt folk uppskattar jag väldigt mycket. Det är ju trots allt dessa jag verkligen vill nå och stödja.

Men det priset bästa ekonomiska kommentator, handlar om proffs som tycker till, vilket gör åtminstone mig lite extra rak i ryggen. Att även de ”mer krävande lyssnarna” uppskattar min jakt på raka svar gör mig stolt på ett ytterligare sätt.

Bland dessa vd:ar och analytiker var det hela en av fyra (23%) som nominerade mig till vinnare. Ja, över 10 personer var nominerade.

Medtävlarna är mycket starka. För vad sägs om 2:an vassa Peter Malmqvist, 3:an Gunther Mårder, 4:an Joakim Bornhold och 5:an Johanna Kull mfl.

Senaste årets heta frågor har förstås varit mycket tal om räntor och bolån, där stigande räntor, amorteringskrav och skatter oroar allmänheten extra mycket. Och de har goda skäl till oron, med tanke på att vi talar om hushållens största utgift. Bopriserna har också blivit heta, när de till slut nu börjat att vända nedåt.

Andra frågor har varit pensioner, där låga räntor oroar, att vi bli allt äldre både inspirerar och väcker huvudbry, hur pensionsåldern höjs…

Regeringens ”lilla skattehöjning” på ISK-kontot väckte upprörda och ilska protester i uppropet ”Rör inte min sparskatt” och ”Rör inte mitt iSK” som samlade över 35 000 namnunderskrifter.

Lägg att året gav sparare huvudbry i H&M vars aktie fortsatt att stupa och ingen riktig vändning finns i sikte.

En rad verkliga skandaler har vi också sett: allt från som jag varnat och även följt: Allra, alla vinstvarningar och kursras i Fingerprint, hysterin i Bitcoin-handeln, knarkaktierna som steg och föll platt… Jo, visst har senaste året varit rikt på händelser att diskutera och lära av.

Vilka blir närmaste årets heta frågor? Börsoro. När räntorna börjar ticka uppåt och vi samtidigt ser att konjunkturen mattas, så lär det svänga ordentligt. Bostadspriserna lär sjunka vidare, efter alla upptrissade år. Sådana mer akuta frågor lär sopa banan med debatten om pensioner, skatter mm närmaste året. Inte för att de har blivit mindre viktiga, men vi klarar tydligen bara av några få frågor i taget…

Jag fick denna gång ta emot priset per telefon (ja bilden upp till höger är från fjol) eftersom jag strax före prisutdelningen var var och föreläste i Malmö, för maskinleverantörernas förening, som är i ett spännande läge både i fråga om ekonomi, tech och energi på plats i Malmö.

Det är Financial Hearing som arrangerar och organiserar själva omröstningen.

Tack för alla inspirerande frågor och diskussioner!/claes hemberg

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *