Hem » Krama roboten istället

Krama roboten istället

Hela 7 av 10 industrirobotar köps i Asien. Mest går till Kina, men även Korea och Japan är tätt efter. Robotoron vi hör i väst, har långt mer optimistisk toner österut. De har goda skäl både i traditionen, men också i siffrorna. 

Robotar tar inte jobb, utan skapar dem. Hela 134 miljoner jobb per år skapas av robotar. Det visar en färsk rapport från asiatiska utvecklingsbanken ADB.

Mer TECH

Robotar behöver därmed inte bli en asiatiska sjuka eller ett sänke, utan kan tvärt om bli en fördel och en trampolin, som västvärlden lite grann kan missa. Om vi inte blir mer robotvänliga.

Vi talar om en fjärde industriell våg. Den som skötte ångmaskinen bäst på 1800-talet fick fördelar. Det var då Storbritannien kunde kulminera som the Great Britain. Senare kom löpande bandet, som lyfte USA till nya höjder. Det tredje industriella lyftet brukar vi kalla dem; våra datorer, som förändrade tjänstesektorn och kapade många led med administratörer i hela västvärlden. Nu talar vi om fjärde lyftet; data. Och här är robotar bara en gren i framstegen. Och just här tycks Asien vara klart mest offensiva.

Syd Korea imponerar särskilt på mig. De står för 24% av världens industrirobotar med under 1% av världens befolkning.

Robotar står för idag för hela 10% av tillväxten i västvärlden. Och mer robottäta länder har haft 16% ökning av produktivitet och löner senaste årtiondena. Upp till 15% av arbetskraften kan vara ersatt av robotar år 2030. Ja, men bättre produktivitet har samtidigt skapat jobb. 1 av 6 kan behöva skola om sig…

Robotarna själ därmed inte jobb, utan enahanda eller rentav farliga jobb slipper vi. Och samtidigt skapar de nya branscher, nischer och bolag i närheten av robotvärlden.

Vill du slippa konkurrensen från robotar ska du specialisera dig i smala detaljfrågor eller korskörningar, säger asiatiska utvecklingsbanken. Där har robotar svårt att hävda sig. Det gäller bland annat jobb som chef och forskare.

Det här hur som helst påtagligt att synen på robotar varierar över jordklotet. Asiater omfamnar dem i större utsträckning, medan västvärlden är mer avvaktande. Vad denna skillnad beror på vet ingen, men en tanke som nämnts är skillnaden på livssyn. I Europa har vi sedan generationer fått världen och livet förklarad av kyrkan. Medan de i Asien mer lyssnat till ”visa män” talar om att ”allt har ett värde”. De visa har bland annat hetat Budda eller Konfusius. Värdet gäller inte bara stenar och träd, utan tydligen även program, plåt och även robotar.

Kanske är det därför som vi i väst är sämre på att hålla i sär robotar och oss själva. Roboten kan möjligtvis ersätta en syssla vi gjort. Men den ersätter oss inte som människa. För vi är ju knappast vårt arbete. Så är roboten inte mer udda än skördetröskan eller cykeln. Den förenklar, ersätter, underlättar och förbättrar…

Tänk om vi såg robotar som en fördel istället. Vilka nya ögon, möjligheter och affärsidéer skulle vi inte då öppna för. Nu riskerar alla robot-rädda att låta som bakåtsträvare. Ungefär som de vilka var emot tåg, bil, flyg, telefoner och datorer på sin tid. Under tiden köper de in robotar, utvecklar och förnyar i Asien som kramar sin robotar mer än någon annan stans.

Mer TECH

/claes hemberg

2 kommentarer

  1. Björn Johansson säger:

    Fast inom handeln och lager så beräknas människor att ersättas av robotteknik. Tekniken kommer att skapa nya och fler jobb. Men jobb för de som inte kan till sig och lära sig matte C kan därmed inte gå en utbildning för nya jobben. Därmed kommer många människor att bli utstämplade från arbetsmarknaden. Frågan är vad alla dessa människor ska göra.
    Bara i butikerna så handlar det om 41 000 jobb de kommande 10 åren. De stora matkedjorna planerar för automatiska lager, där inga lagerarbetare kommer att behövas.

    • Claes Hemberg säger:

      Björn, jag håller fullt med dig om att robotarna är en utveckling och en utmaning. Jag skrev i höstas om robotarnas roll i Asien. Där räknar de med att 104 miljoner jobb försvinner varje år. PGA av robotar. Och att 125 miljoner jobb skapas. Men som du påpekar är de olika jobb vi talar om. Men förhoppningvis kommer robot-teknikerna kunna köpa färdig mat eller andra tjänster som de med lägre utbildning kan bidra med. Vi får följa, debattera och lösa frågan. Med andra ord! /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *