Hem » Robotar skapar 134 m jobb

Robotar skapar 134 m jobb

Robotarna skapar mer jobb än de tar, visar en färsk rapport från asiatiska utvecklingsbanken ADB. Bara i Asien skapar robotar idag varje år 134 miljoner jobb. Samtidigt ersätter de 101 miljoner jobb. Nyckeln ligger i ökad produktivitet, men också utveckla arbetskraften och värna de som tillfälligt ställs utan arbete.

Det finns ett utbrett missförstånd om jobb. Antalet jobb är inget nollsummespel. Det finns inte ett bestämt antal jobb, utan vi kan skapa dem, genom att förändra, förbättra och utveckla. För genom bättre ekonomi skapar vi ny efterfrågan, som affärer, som ger jobb… Den goda ekonomiska spiralen.

Forskningen är tydlig. För varje steg effektivare vår ekonomi blir så minskar inte, utan ökar antalet nya jobb. För varje 1 procent vi ökar den så kallade produktiviteten så ökar jobben med 0,3%, visar internationell forskning, lyfter ADB fram.

Med det sagt är dagens nya robotar samma effektivitetsmaskiner som ångmaskinen en gång var, löpande bandet och datorer varit på sin tid. Vid varje nytt industriell lyft så har arbetsmarknaden förändrats. Så blir det nu också.

Robotar har förresten funnits i industrin i 50 år. Under tiden har globaliseringen haft mycket större effekt, när enkla jobb flyttat till låglöneländer, ofta i Asien. Detta har i sin tur försenat robotiseringen i världen, men med smartare och billigare robotar så lär asiaterna ni få se fler maskiner i fabrikerna.

Detta är däremot inget allvarligt hot eller problem,  menar utvecklingsbanken ADB. Tekniken skapar nya lösningar, det kräver i sin tur ny analys, arbete och service. Det betyder inte att robotarna i sig är ett nollsummespel. Nej, dynamiken de tillför, skapar tillväxt. Precis som tidigare maskiner. Därför får vi också utrymme för fler jobb.

Mer TECH

Är du vän med robotarna? //claes hemberg

Mitt förra jobb (sparekonom) fanns inte innan jag hittade på det. Idag finns det 10-talet personer med liknande jobb. Nu behöver inte alla hitta på sitt jobb. Men ökad dynamik väcker idéer och nya behov. Som ofta någon är beredd att anställa för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *