Hem » Prisfall på solpaneler

Prisfall på solpaneler

Efterfrågan på solenergi väntas sjunka första gången någonsin, under 2018. Orsaken är att Kinas stoppar skatterabatten på solpaneler, vilket gör panelerna dyrare och minskar efterfrågan på kort sikt. Beskedet tycks ändå ha varit väntat. Branschen har vuxit starkt under många år och endera dagen var branschen mogen att ”växa upp och stå på egna ben”.

Mer Energi

Kina har på bara två-tre år tagit på sig ledartröjan i solenergi och står idag för två tredjedelar av all installerade paneler i fjol och väntas fortsätta så.

Att Kina nu avskaffar det mesta av skatterabatterna gör det i ett slag sänker efterfrågan på världen största solmarknad – Kina. I år väntas därmed bli det första året någonsin då efterfrågan på solpaneler faktiskt minskar, efter många årtionden av ständig tillväxt.

Lägre efterfrågan ger i ett slag billigare solpaneler världen över. Experter räknade med ett prisfall på 25% i år och ökar nu den väntade pressen till 34%.

Det mesta talar för att den lägre produktionen och prisfallet blir ett hack i kurvan. Tekniken har blivit dramatiskt billigare senaste åren i takt med bättre produktion. Efterfrågan har kommit igång och den snabba utvecklingen mot allt mer elfordon driver på efterfrågan snart igen, att nå nya toppnivåer.

På lite längre sikt, närmaste åren, påverkas priserna på solpaneler inte lika tydligt. För säljs färre paneler så minskar inte priserna i samma takt som tidigare, visar historiken. Se bilden.

För naturligtvis påverkar borttagandet av skatterabatter även solindustrin. En rad mindre panelfabriker lär få stänga ned. De som är kvar får då något mindre konkurrens.

Världens stora solbolag har också sett sina aktier plötsligt dala ofta 30-40 procent bara senaste månaden, redan innan det nya beskedet.

Mer Energi

//claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *