Hem » Min favoritmaskin

Min favoritmaskin

Maskiner har varit en salighet för mänskligheten. Vi slipper farliga tunga och tråkiga jobb. Kaffemaskin och datamaskinen är nog mina favoriter… I mitten av juni ska jag föreläsa om för en grupp företagare som arbetar med maskiner. Det är ett kärt ämne, där jag fiskat upp en rad nya trender.

Mer TECH

Mobiltelefonen är antagligen vår idag käraste maskin. Den har förändrat vår vardag, sätt att läsa tidningen och umgås. Vi hämtar enorma mängder data ifrån den. Vilket gör oss till starkare konsumenter, men byter också butik enklare…

Jag var i San Francisco nyligen. Där visade de många nya produkter kring mobilen som just hjälper mig i hemmet. Jag kan vattna blommor på distans eller stänga av värmen hemma osv. I vardagsbestyren har verkligen mobilen lyckats.

Mobilen har därmed inte än så länge förändrat industrin och världsekonomin. För poddar, mejl och appar ingår inte riktigt i det vi kallar industrin. Istället har de stora bolagen inte riktigt än lärt sig att använda den tekniken som vi alla går runt med.

Nu märks däremot de första stegen där industrin blir mer kommunikativ. Jag hör från Atlas Copco att de kan följa och även delvis serva sina maskiner från distans. Maskinen kan stå på andra sidan jorden. Och det kanske är första steget. När vi gör datan mer lättrörlig kan vi snart också strömma den till vanliga telefoner.

ABB jobbar också med teknik att i sin tur hjälpa sina kunder att förstå data, bearbeta och förutse maskiners hållbarhet, slitage och bästa driften. Jag träffade nyligen deras digitalchef för en riktigt bra kaffe.

Bonden Martin talar i liknande termer att maskinen inte bara gör jobbet, utan ”pratar”, ”berättar” och ”vill ha svar”…

Datormaskinen på bilden är från tidigt 70-tal. En god vän hade en pappa som jobbade med kärnkraftverk och beräkningar för att kontrollera energiflöden. Till detta behövde han en datamaskin och importerade en direkt från USA. Jag minns att den skulle ha kostat långt över 100 000 kronor. Och om vi idag jämför med vad mobilen klarar av…

Mer TECH

Vilken är din favoritmaskin?/Claes Hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *