Hem » Tesla en saudisk munsbit

Tesla en saudisk munsbit

Att Saudiarabien skulle köpa upp Tesla är inte alls konstigt eller överraskande. Det vore en logisk munsbit. Nästa köp är kanske ABB och Northvolt? För oljelandet har de senaste åren gjort allt mer klart att ställa om från att vara världens stora oljeland till bli världens största el-land.

På ytan kanske Saudiarabien inte har gjort så mycket väsen av sig. Men den nye kronprinsen Mohammad bin Salman har satt fart på reformer av det ekonomiska slaget. Landet har tagit tydliga steg ifrån oljan och bygger nu ut solenergi som ingen annan, med sikte att bli världens stora globala el-jätte.

Här passar dyra och utmanade Tesla in i bilden. Jo, jag var på fabriken november och kunde bara vittna om vilka problem de har med produktionen. Men det stör inte saudierna.

Saudierna vill naturligtvis åt teknik, trovärdighet och framtid. Liksom Geely köpte Volvobilarna en gång. Skillnaden är att Volvo gick för att vrakpris till en privat aktör, medan Tesla kan gå för ett topp-pris till en stat. Att prislappen är skyhög gör affären ännu mer begriplig. Saudierna har råd och tid att tänka tvärt om mot de flesta andra. 

Det hela passar Saudiernas 30-årsplan, som ska vara i verket innan oljan verkligen hamnat på dekis. Och med stat och kungahus i samma famn, så påminner saudierna kanske mest om Kinas omvandling. Om nu Kina gått från statskommunism till statskapitalism siktar Saudiarabien att utvecklas från världens oljestat till världens elstat. Och då är Tesla bara en begriplig munsbit.

Med nära gratis flödande saudisk solel kan de billigt och rationellt upplåta mark åt mängder av energikrävande industri. Som exempelvis Tesla. Robotar från ABB kan göra jobbet och saudierna behöver inte heller särskilt många anställda. Sedan kan saudierna också köpa Northvolt och bli stora på elsamhällets så viktiga batterier, vilka kräver stora mängder energi i själva produktionen…

Att saudierna är på väg att byta fot från olja till el, står utom allt tvivel. Första signalen var egentligen börsnoteringen av det statliga oljebolaget Aramco. Allt för att få loss pengar till andra nya nödvändiga investeringar, för att på sikt helt komma helt bort ifrån oljan.

I år 2018 tog Saudiarabien också steget mot att bli världens stora sol-energi-jätte. I öknen ska saudierna nu bygga den utan jämförelse världens största solpark.

Indien för därmed snart se sitt nya stolta mega-solprojekt omsprunget med hästlängder. Den saudiska solparken blir häftiga 100 gånger större än indiernas som idag är dagens största.

Att saudierna inte behöver övertyga tusentals indiska bönder om att hyra mark, utan kan bygga solparken rakt ut i den statliga saudiska öknen förstärker bara bilden av att saudierna är på gång, mot något mycket spännande, för energivärlden. Demokrativärlden lär däremot inte vara lika imponerad.

Sedan väntas saudierna räknar med att exportera el. De vet att vi i Europa har svårt att sola oss ikapp elbristen, utan väntas lita mer på vind. Då blir importerad solel ett bra komplement. Och jag hör från elforskare att de redan kan föra el över jätteavstånd med bara 6-8% tapp. Ja, här finns ingen tid att sörja oljan.

Vi har sett samma el-signaler från en annan oljenation av rang: Norge och deras oljejätte Equinor (fd Statoil) och oljefonden. Norrmännens pensionsfond kallad oljefonden, väljer numera bort alla investeringar kopplat olja. Och forna ”oljebolaget” Equinor växer nu helst som ”energibolag”.

Men alla är inte med på el-spåret. Konkurrenten BP köpte nyligen skifferoljebolag i USA för hiskliga belopp. Det måste ha glatt saudierna…

Mer       tech         el-världen

/c

2 kommentarer

  1. Joel säger:

    Intressanta iakttagelser och tankegångar. Förresten, blev det något av Aramcos notering eller kom den av sig?

    • Claes Hemberg säger:

      Joel, just ny tycks Aramco-försäljningen ha svalnat. Men de hävdar att planen är satt. Vi får väl se. De måste ju börja sälja av familjesilvret innan oljepriserna sinar… spännande att följa! /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *