Hem » Hållbarhet ett amerikanskt självmål

Hållbarhet ett amerikanskt självmål

(Energi) Världens största investerare, amerikanska pensionsfonder, har fram till dag visat ett väldigt begränsat intresse för hållbarhetsfrågor. Det berättar hållbarhetsanalytikerna på Sustainalytics, när vi träffar deras marknadschef Diederik Timmer i New York. Det borde kunna ge svenska bolag och Sverige en fördel.

När Sustainalytics startade i USA för 5 år sedan hade inte en enda statlig pensionsfond ens börjat att diskutera hållbarhet. Timmer fick en chock när han första gången reste runt i USA för att träffa stora investerare.

”Jag var runt och träffade 45 delstaters pensionsfonder. De var ALLA väldigt förvånade över frågan om hållbarhet. De var alla väldigt upptagna med att över huvudtaget kunna dela ut pensioner. Amerikanska fonder är också uppenbart oroliga för att bli stämda, vilket upptar mycket av deras tid”, säger Timmer.

Idag har däremot frågan om hållbarhet börjat synas i debatten. I Sverige var det pensionsfonder som ställde krav. I USA är däremot inte investerarna, utan deras rådgivare, som har väckt intresset.

”Idag har 8 delstater till slut visat intresse. Det första bolaget att verkligen ställt krav på sina pensionspengar är mediebolaget Bloomberg”, säger Timmer.

Morgan Stanley har lyft in hållbarhetsfrågan i deras satsning att nå unga och kvinnor. Det är helt naturligt eftersom dessa grupper vet vi är mer intresserade av just hållbarhets-frågor.

2/3 av allt kapital investerat i hållbara fonder kommer kontrolleras av kvinnor, säger fakta från sparjätten Pimco. De vill ha avkastning och dessutom förväntar de sig ett hållbart val. Här är det inget extraval, utan mer ett självklart val.

Goldman Sachs har börjat arbeta med hållbarhetsfrågor. Även deras robot tar hänsyn till hållbarhet.

Timmer ser att just robotarna har snabbast hängt på trenden. De är ju bägge två unga frågor. Återigen kan det bero på att unga väntas använda robotarna i större utsträckning. Det kan också vara en enklare väg att nå ut med det ”nya ämnet” hållbarhet, för då behöver inte bankerna på samma sätt utveckla och undervisa organisationen.

”Amerikanarna är uppenbart sena i hållbarhetsfrågan. Men bestämmer de sig så kan det gå mycket snabbt”, hoppas Timmer.

Nu växer frågan internationellt. Det finns en nära koppling till miljöfrågan där exempelvis Kina visat störst förmåga att exempelvis bygga ut grön energi.

”Kina är störst på hållbara fonder. När det gäller social aspekter kanske de inte är lika starka. Andra investeringscentrum som nu börjar diskuterar frågan allt mer är Hongkong och Singapore”, säger Diederik Timmer.

Men även uppenbart gröna bolag kan vara dåliga på hållbarhet. När Sustainalytics granskat bolaget blev de inte imponerade:

”Tesla får ett betyg strax under snittbetyget.”

Hållbart i Kina          Hela USA-resan

Väljer du hållbart? /claes hemberg

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *