Hem » Börsoro runt hörnet

Börsoro runt hörnet

Senaste årens sedelpress från centralbanker upphör närmaste åren. Istället börjar nu centralbanker makulera sedlar. Det har aldrig tidigare hänt i så här stor skala. Det är experiment som får många här i New York att ana oråd inför 2018.

Närmaste åren kan vi vänta oss ett besvärligt och ovant uppvaknande i den ekonomiska världen. Räntan ska upp från noll och värden motsvarande 1 000-tals miljarder ska makuleras. Bägge åtgärderna har vi aldrig sett tidigare. Inte var för sig och absolut inte tillsammans.

Lägg till att vi är hemmablinda. Under årtionden har våra räntor varit på nedgång. Pengar har bara billigare och billigare. Senaste tre åren har vi till och med sett minusräntor i flera länder. Vi är med andra ord allvarligt räntedopade och ska närmaste åren tillbaka till en mer räntenykter tillvaro. Frågan är vi redo för tuffa år med avgiftning. En väg som vi måste gå.

Att vägen tillbaka mot normala räntor kommer bli besvärlig, inser inte minst centralbankerna. Det är därför de så gärna talar om behovet av högre räntor. Det är också därför de väntat väldigt länge med de första höjningarna av räntan.

Men nu ska centralbankerna på allvar börjar strama åt. Det börjar med att makulera pengar. USA har börjat, ECB står på tur. Nästa år talar vi om stora volymer. Istället för det sedeltryckeri som rullat senaste åren med 1 000-tals miljarder i nytryckta värden i euro och dollar ska det nu makuleras pengar. Detta är en ny religion i den ekonomiska världen och vi vet ännu inte var vi hamnar.

”Närmaste åren ska vi på allvar börja makulera pengar. Lägg till att vi samtidigt är oroliga för att inflationen inte kommer. Vi kan få ett Japanscenario, med svag utveckling”, säger Bricklin Dwyer, BNP Parisbas.

 

Torsten Slok, Deutsche bank beskriver hur stora investerare kan överge amerikanska obligationer och räntor. Allt för att Europa lockar mer. Att detta skulle utlösa en börsoro av det större slaget kan vi tycka är konstigt. Men Solke är tydlig:
”ECB is a 800 pound gorilla. Its a bulldozer in the economy.”

Oavsett om detta resulterar i en börsoro eller om nästa kris kommer från bopriser, skräpobligationer, blancolån, snäv ETF-handel, bilån eller höga värderingar, gäller det att ha ordning på torpet. Därför kan det vara dags att agera redan nu.

Mitt råd: Agera inför börsoro:
1) Första steget är att
säkra närmaste årets utgifter. Så du oavsett börsen kan ta semester eller renovera badrummet…
2) I det längre sparande borde vi också börja städa. Efter många år med stark börs så kan det finnas dyra obalanser. De fonder och aktier som brukar få mest stryk i börsoro är senaste året aktieraketer; småbolag, nynoterade bolag, techbolag och även bioteknikbolag. Allt som stigit kraftigt senaste åren i skuggan av låga räntor kan nu få en hård släng tillbaka. Det är ingen missförtroendeförklaring mot techaktier eller småbolag på längre sikt. Men frågan är hur aktiekurserna tål att svagare intresse och kanske till och med ett säljtryck.
3) Mitt resonemang talar inte för att överge börsen, fonder eller aktier. Det är en viktig skillnad. Flytta max 5% i taget. Eftersom vi ska spara i många år är det fel väg att försöka hoppa rätt mellan börskurvor. Nej, vikta om och städa är metoden: så tål du närmaste åren oavsett börsen.

Hur ser du till att tåla mer ojämn börs?/claes hemberg

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *