USAs strafftullar är bara kortsiktiga politiska gester för att Trumps parti ska ha några som helst chanser i närmaste månadernas lokala val. Sedan kan Trump mycket väl dra tillbaka hela krigsropen. Om det då inte är för sent.
Amerikanska ekonomer jag träffade i New York i november gav en samstämmig bild kring den nye amerikanske presidenten. Hans politiska val beskrivs som jäktade teater. Trump har rekordlågt förtroende hos väljarna. Det gör i sin tur att hans parti har mycket låga utsikter att behålla makten i senaten och kongressen i 2018 års omval. Och har Trump inte stöd därifrån blir han snabbt en bakbunden president utan handlingsfrihet.
En av ekonomerna jag träffade, Torsten Slok, på Deutsche Bank, hade i detalj räknat på kopplingen mellan stödet för presidenten och hans partis sannolikhet att behålla makten i de två kamrarna. Då låg Trump rekordilla till. ”Han måste upp flera procent i förtroende, annars har hans parti närmast inga utsikter att behålla makten”.
Även Pimcos politiska expert Libby Cantrill var tydlig. Strafftullar är ingen politik, utan mer taktik, menade hon. ”Trump kan med murar, skatter och tullar hävda att han infriar politiska löften. Men han åstadkommer få verkliga resultat.”
Inte konstigt att presidenten kastar fram en hord beslut om att sänkaskatter som är svåra att motivera i en högkonjunktur. Lägg till att han vill bygga murar, som är svåra att finansiera. Och nu senast tullar som är emot alla sunda ekonomiska principer…
Låt säga att ekonomerna och de politiska experterna har rätt. Att Trumps beslut bara politiska dribblingar för att behålla initiativet. Risken är att Trump snart målat in sig i ett hörn.
Hans taktik kring ståltullarna andas just det. Först i sista minuten berättade USA att länderna i Europa fick ett undantag. Men det tog bara sekunder så menade sagespersonen att undantaget bara var tillfälligt. Fram till 1 maj. Allt för att det ska verka som att Trump behåller initiativet.
I mina öron agerar Trump mer som en mobbare. Han kastar ur sig lösrykta begrepp, anklagelser, hot och smicker. Och snart drar han tillbaka alltsammans. Målet är inte politik, utan att låta som en politiker. Nu senast ska Trump inte längre ”anfalla Nordkorea” utan träffa och samtala med dess diktator. Tvära vändningar är bara förordet.
Men detta snabba fotarbete från Trump kan mycket väl sluta i självmål. För strafftullarna som USA införde har redan fått svar på tal. Kina speglar tullarna och vips så är den globala handeln inbromsad en aning. Vi behöver ingen bostadsbubbla eller krasch i konjunkturen. Politikerna Trump och Xi gör jobbet.
Det går att backa ur dåliga beslut, men skadan är snabbt etsad och ärrad fast i människors beteende. Vi köper färre bilar, köper färre hus och kläder, när tilltron är på dekis. Förtroendet hos allmänheten har steg för steg förlorat ytterligare en beståndsdel som inte höjer tålamodet, stärker ekonomin och långsiktigheten, utan tvärtom bromsar, skapar misstankar och avvaktan…
Vad väntar du dig av 2018?/claes hemberg
Hej Claes,
Jag är absolut inte en Trump supporter. Men vad anser du om att Kina Beskattar/tullar varor från Västvärlden med ibland 100%? Dessa varor kallar man lyxvaror. Det gör att företagen i Kina och USA inte konkurerar på lika vilkor.
Dessutom väljer Kinesiska staten att blunda för allt som har med patent att göra.
//Tankar från en kille som jobbat i Kina
Hej Oskar, bra fråga och tanke. Låt mig skriva en blogg på ämnet. /c