Världens stora ränte-chaufför, USA, höjde räntan ikväll. Samtidigt säger de att vi kommer få uppleva längsta börscykeln någonsin. Det säger kaffesumpen hos den amerikanska centralbanken. Det sätter nu extra press på Ingves att också höja ränta i Sverige.
På föreläsningen i Stockholm i morse diskuterade jag just stigande räntor med några hundra chefer i svenska företag och organisationer. Som på beställning höjde nu på kvällen nye Fed-chefen Powel den amerikanska räntan.
Nu är det en fortsatt höjning, justerat i rött på bilden, men överraskningen är den fortsatt starka prognosen för framtiden.
Konjunkturen och räntan ska fortsätta upp i minst tre år till, förväntar sig Fed-ledningen, om vi lusläser deras prognoser. Den nuvarande konjunkturen är nu uppe i 105 plusmånader sedan senaste motvinden – recessionen år 2009. Men det stoppar inte Fed:s optimism. Konjunkturen ska fortsätta upp, hoppas de. Men är detta verkligen uppriktiga, eller är detta bara dimridåer, för vilken centralbank säger i förväg att ”nu vankas lågkonjunktur”…
Snittlängden för de goda börstider senaste årtiondena har varit 98 månader. Det har lyfts av tillväxten i helt nyligen moderniserade länder. Tittar vi över hundra år så är snittet bara 57 år. Nu kan vi argumentera för att räntan är billig nu och det kan ge börsen ytterligare luft att flyga på. Men luften är tunn om inte ekonomin hänger med upp…
Samtidigt vet vi att när den långa USA-räntan tickar över 3% så börjar pensionsjättarna flytta pengar från börsen till räntor. Så även om konjunkturen kan kämpa vidare, så borde vi vänta oss att pensionspengar nu börjar byta fot. De lämnar en dyr börs (USA kilopris pe 34) för att ta det lugnare i räntor, när de börjar smaka bättre igen.
Det ser därför ut att bli en brottningsmatch mellan pensionsförvaltarna och USA:s centralbank. Förvaltarna jagar tillväxt på sina sparpengar och USA:s centralbank vill ha en lugn resa för både räntan och konjunkturen. Vem som vinner är inte helt självklart. Pensionsjättarna har stora pengar. Centralbanken i USA och även här hemma har ju inte samma ”riktiga pengar” att jobba med.
Tål du en högre ränta?/claes hemberg
Vilken faktor kommer verkligen att utlösa ett börsras. Någon favortit
Under föreläsningarna senaste veckan har jag återkommit till tre olika orsaker som kan utlösa en större ekonomisk oro. Dyr börs är en grogrund, men knappast en utlösande faktor. Sämre konjunktur 2019 däremot kan vara ett sådant startskott. Ett annat sådant mer förutsägbart skäl är att de stora pensionskassorna flyttar från börs till räntor när räntan nu börjar se attraktiv ut. Detta är mitt huvudsenario. Sedan kan alltid överraskningar dyka upp från ingenstans. Som ”svarta svanar”. Men de är mer gnistan som får världen att se fakta på ett nytt sätt. Det är sällan svanen som verkligen bygger upp till en omfattande börsoro. Kanske dags att blogga mer om?/c
Onekligen svårt att veta när nästa bear-market kommer. Tror själv att den kommer i år eller nästa år. Hur hedgear man sig på bästa sätt enligt dig? Har största delen av sparandet är i välmående aktier där de flesta delar ut. Förutom det, 10% per-to-per lending och 10% fysiskt guld. Därefter har jag ca 35% i en Amerikansk räntefond som handlas i USD, Amundi Fds US Aggregate AU-C. Jag tänker, skiter sig allt med den svenska bostadsmarknaden lär dollarn stiga kraftigt mot SEK. Det hände t.ex 2008/2009 då USD/SEK steg över 50% (från mycket låga nivåer) och toppade på 9.33 USD. När det händer igen och allt ser som mörkast ut, då går jag all in aktier. Tänker jag rätt eller helt åt skogen?
Och ja, jag tår en högre ränta.
Jakob, en vanligare metod att skydda sina innehav är att ”neutralisera sin portfölj”. Tänk att du haft långt innehav i Volvo eller Atlas. Du vill inte åka med ned och du vill inte heller sälja: Ett vanlig val här är Xact Bear. Du tjänar på börsfallet. Köper du lagom mycket så kan du oavsett börsklimat få en neutral utveckling. Räkna och pröva med småpengar, är ett sätt att komma igång/c