Hem » Handelskrig Trumps sista utväg

Handelskrig Trumps sista utväg

(Ekonomi) En lamslagen Trump slåss nu för sin politiska överlevnad. Hans skatteförslag gynnar inte ekonomin, säger kritikerna jag träffar. Istället kan han starta handelskrig. Allt för att gör något politiskt avtryck alls, säger Libby Cantrill, politisk expert på Pimco.

Trump har hittills inte åstadkommit någonting, säger de ekonomiska experter jag träffar här i New York. Hans löften om nya broar och vägar har inte blivit något alls. Obamacare är kvar. Handelsavtalen är kvar… Detta börjar nu pressa Trump allt mer.

Nu bäddar hans rekordlåga popularitet för att hans parti, republikanerna, kommer att förlora platser i deras bägge kamrar nästa år. ”Det ger Trump än mindre kraft att genomföra politik alls. Därför har han nu väldigt bråttom”, säger Cantrill.

Trump som själv talat om sitt eget skatteförslag som ”a tremendous beautiful taxcut”, en oerhört vacker skattesänkning – får mothugg av de ekonomer jag träffar. Trumps förslag gör att storbolagen tjänar mer, men på fattiga amerikaners bekostnad. Effekten blir också mycket kortvarig. Därför är det stor sannolikhet att presidenten inte får igenom sina förslag genom USAs två kamrar; kongressen och senaten.

Handelskrig kan bli Trumps sista utväg, för att få lite uppmärksamhet. Att han inte gjort det tidigare beror på att han efter ett handelskrig kommer att vara paria i partiet. ”Alla vet att ett handelskrig skulle vara dåligt för USAs ekonomi. Startar han handelskrig vill ingen samarbeta med honom”, säger Cantrill.

Det avtal som Trump lär skjuta in sig på är Nafta – det nordamerikanska avtalet. Men att avtalet skulle vara dåligt för USA är rent nonsens menar, Cantrill. Handelskrig med Kina vågar han inte säger experterna här.

”Trump är mest ointresserad av politik, men inte av handel. Om han vill lämna avtalen så kan han göra det. Som ett markering”, säger Cantrill.

Lägg till att amerikanska staten mitt i allt detta kan hamn i nästa budgetkris, där politikerna måste komma överens om att höja taket. Det kan dra ut på tiden. Men utgången är mer viss. Här vet politikerna att de inte har något val.

Mitt råd: Svenskarnas flytt från USA- till Europafonder lär öka närmaste månaderna. Dels för att rörelsen redan är igång och för att Europa gör mest rätt och Trump är mest stökig.

Du som sparar många år eller till pension behöver inte reagera på vad som händer i amerikansk politik närmaste åren. Men ska du använda en pott sparpengar redan i vår, så är det hög tid att flytta dem ifrån börsen till räntor istället.

Hur sparar du i USA?/claes hemberg

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *