Hem » Utbildar världens bästa användare

Utbildar världens bästa användare

(TECH) Med hjälpa av data från 600 miljoner användare kan spelbolaget Electronic Arts utbilda världens bästa spelare. För den som blir bättre lägger mer tid och pengar på sitt intresse. Och just den ordningen tid och sedan pengar är viktig. Jag träffar finanschefen Blake Jorgensen.

 

Spelindustrin känner vi i Sverige till genom svenska bolag som Dice, Starbreeze och Paradox. I världen heter jättarna däremot Activision Blizzard och Electronic Arts (EA). Den senare träffade vi idag på deras huvudkontor här i Silicon Valley.

EA talar däremot inte så mycket om att sälja spel, utan fokuserar långt mer på att coacha och vägleda sina användare till att bli bättre spelare. Då blir nämligen spelarna mer lojala och lönsamma. Verktyget heter stordata:

De följer varje spelare i detalj för att coacha dem framåt. De matchar exempelvis varje spelare mot andra som är ungefär lika duktiga. Det gör att du spelar längre. De tipsar också om vad dina vänner spelar.

Electronic Arts tjänar också riktigt bra. När distributionen blivit så enkel så är utmaningen inte längre lågt pris, utan lojalitet. Senaste åren har EA lärt kunderna lämna köp av enskilda spel till att de idag är prenumeranter och spelar vilka spel de vill i EAs hela utbud.

Det gör att varje spelare samma förmiddag kan gå från sportspel, taktik och stridsspel. Användarna lär sig mer, träffar nya vänner och lägger också mer pengar på sitt spelande. Detta har redan ökat spelarnas intresse till de dubbla. De spelar nu dubbelt så länge. Spelarna lägger också ned dubbelt så mycket mer pengar.

Nästa intäktsvåg stavas tillbehör som bilar och vapen för 1-10 dollar styck. Udda tillbehör är dyrare och kan ge ytterligare fördelar.

Och mycket pengar behövs. Senaste versionen av Star Wars som släpps nu på torsdagen har kostat över en miljard kronor att utveckla. Lägg till att sälja spel kräver inoljade kanaler och att drifta spel kräver enorm datorkapacitet. Även två tillväxtmotorer; turneringar och mobilspel är viktiga faktorer.

Här blir stordriften så tydlig. Spelbolaget med störst muskler har uppenbarligen största chanser att lyckas mest.

Turneringarna är sedan ett sätt att göra spelen mer sociala och omtalade. När fler diskuterar, fler övar och fler köper olika extraverktyg mm. Tävlingarna är allt mellan både lokala och internationella. Men själva tävlingen tjänar de inte särskilt mycket pengar på. Istället är det just alla som nyfiket följer och själva prövar som ger de stora intäkterna för spelbolaget.

En annan förändring är att spelarna går från att köpa spel och har dem i bokhyllan till att ladda ned dem. På de senare har bolaget förstås bättre lönsamhet. Idag är 3 av 4 sålda spel redan nedladdade.

Den internationella expansionen är ytterligare en växel. På EA har utrullningen utomlands ökat snabbt senaste åren. 400 miljoner spelar nu i västvärlden. Genom att samarbeta med kinesiska Tencent har de även kommit in i Kina.
Vi har lyckats lära kineserna att spela fotboll. Fifa. Åtminstone på mobilen. Nu har vi 200 miljoner användare där.

Men intjäningen i Kina är lägre. Tencent tar den stora merparten av förtjänsten. Ändå är Kina-satsningen väldigt lönsam. Närmaste åren vill de lära kineserna andra spel ur portföljen.

Nu har Electronic Arts 50 miljarder kronor intjänade i utlandet som också ligger kvar i utlandet. De kan de använda för uppköp, men det finns inte så mycket att köpa. Sänker de skatten till 12% så kan vi tänka oss att ta hem pengarna, men inte om det blir 20% skatt.

För tio år sedan köpte de den svenska spelstudion Dice i Stockholm. De har utvecklat nya Star wars-spelet som lanseras på fredag.

Mitt råd: Mötet med Electronic Arts finanschef verkligen sjunger kvar. Till musik av John Williams flög bilder förbi på skärmarna. Och Jorgensens förmåga att fånga, beskriva och förklara var i den högre skolan. Är bolaget lika välskött så är jag som ”intespelare” beredd att köpa några aktier att spara i. Ja, spelbolag eller underhållning är något människor alltid kommer att söka. Och då är EA en vad jag kan se både seriös, långsiktig, kunnig och ambitiös aktör… i den högre skolan.

Sparar du i spelbolag?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *