Hem » Tullar en cynisk Trumpturbo

Tullar en cynisk Trumpturbo

Nya USA-tullar sänker tillväxten i Kina med cirka 0,5%. Det kanske låter lite, men är en väsentlig andel och skapar onödiga oro. Bara för att Trump kämpar för att bli omvald. Cyniskt spel? Javisst. Lägg till att Trumps tullar fungerar som en turbo för att snabba på färden mot lågkonjunktur. 

Den nya tullarna sänker Kinas BNP med cirka 0,5% av BNP, skriver Morgan Stanley i en rapport. Det låter som lite, men är någonstans 10-15 procent av den årliga tillväxten, vilket kanske är mer iögonfallande. Naturligtvis får detta konsekvenser i Kina, deras efterfrågan och våra svenska och världens möjligheter att exportera dit.

Även USAs själva och världens tillväxt påverkas, men inte alls lika mycket säger Morgan Stanley. Men nästa år kan tullarna höjas till det dubbla. Hur många affärer, företag, forskning och utveckling som då läggs på is, stoppas och läggs ned, kan vi bara ana. Allt detta kan dyka ned i vårt knä, samtidigt som världen vandrar in i nästa lågkonjunktur. Tack för den Trump-turbon.

USAs storvulna president framställer själv gärna tullar som ett krig mellan honom själv och hela världen. Men sanningen är att tullar, regler och avtal är något som vuxit och växer fram över många årtionden. Att plötsligt bråka lär knappast bygga goda relationer som vi verkligen behöver särskilt när konjunkturen ser ut att gå mot sitt slut.

Att plötsligt höja rösten och bråka runt fungerar inte länge till. Istället liknar Trump allt mer den där bråkstaken som finns i varje skolklass. Den där killen, ofta en kille, som låter, stör och stökar. Till slut hörs han inte längre. Under tiden har däremot förstört för andra elever och förstås sig själv…

Trump kämpar för att bli omvald.               Handelskriget 2018

Vad väntar du dig?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *