Robotar och maskiner väntas de närmaste årtiondet ge oss 58 miljoner fler jobb än de som försvinner i maskinernas fotspår. Kruxet blir istället omställningen. Flera av oss behöver, helt eller delvis, skola om oss för att bättre jobba ihop med maskineriet. Även samhället kan behöva tänka om…
Styrkjärn, våffeljärn, datorn, borrmaskin… vi har många maskiner som hjälper oss i vår vardag. Redan står de för cirka 29% av allt vårt arbete. Men maskinerna gör inte hela jobbet åt oss, utan vi måste lära oss att styra och ställa med dem. Och ju mer komplexa maskiner vi nu får del av desto mer behöver vi lära oss.
Redan om fyra år väntas maskinerna ta 42 procent av våra arbete. Ytterligare tre år senare gör de mer än vartannat jobb, enligt World Economic Forum (WEF). Ja, maskinerna är inte tjuvar som snor jobb, utan mest av allt kompletterar oss. (Klicka på bilden till höger)
Totalt väntas 133 miljoner jobb skapas tack vare nya maskiner närmaste årtiondet. Och samma maskiner raderar 75 miljoner jobb. Ett jobb är antagligen ryker är buss- och lastbilschaufför. Men också jobb som matar in data till just datorer, en roll där datorer väntas bli mycket smartare.
Men mest av allt ser jag fram mot att lära mig framtidens datorverktyg, appar, genvägar, stordata-program och smarta grepp för att göra mitt vardagsjobb ännu enklare, bättre och snabbare. Ungefär som när köpte min första dator. Mac Plus.
Men samhället är inte redo varnar WEF. Här behövs nya planer, lagar, investerare och ambitioner för att klara de många små och stora stegen. Samhället behöver nya typer av arbetssätt, försäkringar, ansvarsfördelning, service och inte minst säkerhet, så inte maskiner löper i farlig amok.
För flera av oss är dessa steg mot kompisar i maskinvärlden något vi gör lite grann varje dag. Den som däremot blir abrupt uppsagd från jobbet som chaufför har förstås en tuffare väg tillbaka. Häromdagen bara sprang jag Uber-chauffören Ahmed. Han pluggade till programmerare. Är klar med tre års studier till jul. Så rätt, så smart, berömde jag honom. Jo, jag ha också gått programmeringsskola. Men jag blev inte antagen för vidare studier… inte än.
Vilket är din senaste favoritmaskin?/claes hemberg