Hem » Oljans sista vers

Oljans sista vers

Världens största börsnotering kanske inte blir ett fyrverkeri utan en svanesång. Noteringen av saudiska statens Aramco, har fått motvind. De behöver ett oljepris som är dubbelt så högt som idag, vilket redan är den högsta på många år, säger analytiker. Det handlar inte bara om pengar utan vilka signaler prislappen sänder till saudiska samhället. Saudierna vill knappast medge att oljan kanske inte är värd så mycket.

Saudiska statens jättebolag Aramco har sedan flera år talat om att gå till börsen. Syftet är att sälja av och bli mindre beroende av oljan. Redan märks nya satsningar. Ett världsrekord i solpaneler är satt på dagordningen.

Och för att kunna planera framåt behöver saudierna en prislapp på ryggraden i sin ekonomi; oljekällorna. Med andra ord det statliga bolaget Aramco. Plötsligt skulle de få en officiell siffra på kontot, eller timglas där sakta sanden (oljan) rinner mot sitt slut. Men nu är prislappen tydligen mer dyster än vad staten tänkt sig.

Målet om den ambitiösa prislappen på USD 2tn (2 000 000 mdr kr) för hela bolaget är långt ifrån målet nu. Priset på oljan måste upp från dagens 60-70 usd till närmare 120 säger analytiker till Financial Times.

Detta skulle förresten göra Aramco mer än dubbelt mer värdefullt än Apple (USD 0,9tn). Och därmed världens mest värdefulla bolag. Om de nu når dit. När oljepriset är så lågt.

Därmed har den saudiska börsnoteringen hamnat i ett moment 22. Trots att de vill sälja bara några 5 procent. De vill ju gå till börsen för att verkligen få pengar i handen och en bild av den stora omställningen. Men priset måste då vara de rätta, annars måste de börja kanske i allt för brant uppförsbacke. Samtidigt har saudierna all inte tid att vänta.

För kruxet är inte betalningen, utan signalen det sänder till det saudiska samhälle och andra oljeländers befolkningar. Får det saudiska bolaget värdet USD 1,3 tn eller 1,8 så kan ekonomer, företagare och samhällskritiker plötsligt börja räkna baklänges. Och då syns snart att staten kanske inte kommer att ha råd med det samhällsbygge som målat upp.

Vilka signaler har du sett från oljevärlden? /claes hemberg

Visste du förresten att Aramco står för Arab American Corporation. Det var ett gemensamt projekt för 100 år sedan för att få fart på oljeproduktionen. Nu klingar begravningsceremonin. Även slutet är årtionden bort.

2 kommentarer

  1. thomas säger:

    Hej! Börjat få kalla fötter efter att ha köpt obligationer för 49000 i energifonden i Sverige. Utgivaren Smart energy Sweden group AB ser allt annat än solitt ut. Hur smart var det?

    • Claes Hemberg säger:

      Thomas, energifonden har jag inte hört talas om tidigare. När jag kikar närmare ser det ut som ett högriskprojekt, där även obligationer kan tappa en hel del i värde. Företagsbyggarna däremot lär nog tjäna sina pengar hur som helst. Att investera i energi är inte lätt och det här bolaget verkar i mina ögon väldigt spretigt. Nej, jag skulle inte spara en krona där. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *