Hem » Många blundar för omdaningen

Många blundar för omdaningen

Två månaderna efter att jag lämnade mitt gamla jobb har jag mött 37 bolag, uppfinnare, vd:ar och fler spännande personer, som du kunnat läsa här på bloggen. Möten ledde också till en föreläsningsturné. Nu kan jag konstatera: två trender imponerar på mig. Svenska bolag däremot är inte alls bäst i klassen. Och jag har ännu inte bestämt mitt eget nästa steg.

Att inte vara anställd låter kanske lättsamt glassigt. Men jag är för nyfiken. Och jag behöver inte träna på sovmorgnar. Mitt fokus istället har varit två högaktuella nischer, där det händer dramatiska saker närmast tio åren; stordata och energi. Ja, om de i Bejing har 5 årsplaner så vill jag kika jag snarare 10-20 år framåt. För att där gräva ordentligt.

Efter två årtionden som anställd i finansbransch är jag nyfiken på något helt annat. Senaste månaderna har jag lagt fokus på att möta människor med utsikter; uppfinnare, forskare, börsvd:ar, mediechefer, företagsbyggare, investerare, hållbarhetsexperter. Här finns ett stort engagemang och många vassa tankar, som jag också bloggat om.

Med deras fakta och perspektiv i ryggen har jag varit runt och föreläst och diskuterat med över 1 000 små- och mellanstoraföretag i Göteborg, Malmö och Stockholm. Men företagen är inte alls med i samma match kan jag konstatera. Åtminstone inte vad de visade i våra diskussioner:

Har ledningsgruppen                                               Diskuterat      Vill veta mer
Energiomställningen till 100 procent el?                   Ja 10%                15%
Bättre använda stordata?                                             Ja 5%                 40%
Dyrare räntor och samtidigt lågkonjunktur?            Ja 5%                 10%

Att Sverige skulle vara långt fram i digitaliseringen och att använda stordata tvekar jag över. Att vi är energi- och miljömedvetna verkar inte alls stämma. Det kan gälla våra stora bolag som ofta rör sig i strålkastarljuset. Men de många andra tycks vara långt ifrån dessa frågor.

Och nu: Jag fortsätter att möta personer, diskutera idéer och testa alternativ. Än så länge har jag inte satt ned någon sista datum för att börja på nästa raketsteg. Det finns så mycket att undersöka…

Vad tycker du att jag borde välja?/claes hemberg

6 kommentarer

 1. Tomas Pettersson säger:

  Fortsätt enträget att vurma för miljövänlig el och om möjligt använd ekonomiska incitament, det brukar fästa på allt från bönder till kungar:)

  • Claes Hemberg säger:

   Thomas, de ekonomiska perspektiven tycker jag mest saknas. När el blir markant billigare än fossila bränslen så lär fler vakna. Ett krux är att många fabriker och produktionslinor har gamla maskiner med 10+ år kvar i livet. Många skulle antaqligen tjäna på att sälja bort dem kvickt för att själva övergå till mer moderna enegisnåla eldrivna maskiner. Särskilt när de själva står för elproduktionen med solceller på taket… /c

 2. Björn säger:

  Tack för ”upplysningen” som jag är tyvärr böjd att hålla med om där man ”playing for not to loose” och inte för att vinna längre.
  ”Good enough” för stunden verkar vara det som gäller i medel- samt större verksamheter.
  Är också lite fundersam på varför Telia väljer att dela ut 15 miljarder istället för att satsa på innovation samt tillväxt?

  Har snart 30 år som entreprenör & innovatör i egna verksamheter samt som anställd och håller precis på med att dra igång en konsultverksamhet med fokus på 3 områden för att stärka konkurrenskraften:
  1. Digital Transformation
  2. Innovation
  3. Affärsutveckling

  Förhoppningen är att företagsledningarna tar till sig detta som bas för framtiden

  Keep up the good work

  • Claes Hemberg säger:

   Björn, att företag saknar nya idéer är verkligen oroväckande.
   När det gäller digital transformation blir jag mer optimistisk. Har du några intressanta väckande exempel, så säg gärna till. Jag vill alltid lära mig mer/c

 3. Clas Hedborg säger:

  Hej!
  Blir kul följa din resa. Spännande upptäckter och insikter tycker jag.
  Ang vägval tror jag man bör beakta den sociala aspekten. Ava har ju många o rel unga medarbetare. Kanske blir trist då med ett eget konsultbolag….om än säkert lönsamt. Ett spar rådgivande företag borde kunna ha en framtid i en miljö med pot låga pensioner och ett ofta komplex investerings klimat för småsparare. Och även övriga….
  Stort lycka till vad du än gör.
  Vänligen Clas
  PS Trader på din förra arbetsplats

  • Claes Hemberg säger:

   Clas, kollegor håller jag med om är en viktig nyckel. Visst är ämnesområdet viktigt, men vilka som är med på resan är ju en väldigt stor del av sammanhanget. Kanske är det därför jag träffar så många människor just nu. För att verkligen hitta det rätt/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *