Hem » ”Färre ordrar” en signal

”Färre ordrar” en signal

Företagarna jag möter säger att året har börjat knapert. Internationella siffror ger delvis samma bild. Ekonomin tycks stå på bromsen. Höstens tillväxt på 3-4% kan nu bli bara 1,4%. Det talar för en tydlig dämpning av konjunkturen. Något abrupt slut behöver vi däremot inte uppleva.

Senaste föreläsningarna i Göteborg, Stockholm och Malmö gav mig en tydlig oros-signal. 8 av 10 företagsledare talar visserligen om en stark högkonjunktur, just nu. Samtidigt talar över hälften av dem om ett klart sämre första kvartal.

”Antalet ordrar under första kvartalet är i källaren. Vi ser en stor förändring. Vi vet inte riktigt varför. Många olika branscher säger samma sak”.

Ordvalet använder företagare i allt från bilar, möbler, teknik, konsulter och naturligtvis bygg. De är uppenbarligen förvånade. De minns ju de glada siffrorna från slutet på 2017. Detta år har däremot börjat surt.

Och de tär tvära kast bolagen beskriver. Antalet ordrar är ofta mer än halverade. Eftersom årets första kvartal brukar vara en bra skjuts för året så är detta extra bekymmersamt för flera. Blir inte andra kvartalet klart bättre så kan vi få höra om varsel från svenska bolag.

Det är som att höstens fall i bostadspriser fått rader av köpare och beställare att dra öronen åt sig. Bopriser är verkligen direktverkande på svenska folkets framtidsutsikter. Lägg till debatten om räntan och det blir lätt en tvångströja kring investeringar och konsumtion.

Lägg till att vi har sett några internationella farhågor kring handelskrig, Syrien, Ryssland mm. Nej, bopriserna är boven som märks rakt i hjärtat, självbilden och plånboken, uppfattar jag.

Vi ser utomlands märks även lugnare tider i för oss så viktiga Europa, där Tyskland och Storbritannien börjar tappa lite. Vissa fakta talar för att europeiska bolag förköpt sig i höstas. Ja, stimulanserna och hyfsad konjunktur fick bolag att köpa och investera mer än nödvändigt. Från överköpt höst 2017 kan vi nu få en matt vår 2018. Vart det slutar får vi se…

USA har än så länge en liten skjuts av skattesänkningar närmaste året, men det är bara en engångseffekt. Nästa år kan det bli lugnare i USA igen även på den sidan Atlanten .

Tillväxtländer som Kina och Indien håller farten på 6-7%. Men de är hittills inte alls lika viktiga för vår export. Det gör att framgångarna där inte märks lika väl här hemma.

Kan vi få se ett tvärstopp i ekonomin? Det tvära stoppet på ordrar till svenska bolag överraskar mig. Vi har ju än så länge bara sett bostadspriserna reagera på riktigt. Fallet kan bli 2-3 gånger större. Handen på hjärtat 10 år efter finanskrisen och många år med god ekonomi vore det inte konstigt om vi får en lugnare period.

En mer påtaglig och långvarig inbromsning kan också inträffa om vi får se överraskningar i strafftullar, bostadsmarknad eller stora flyttar av pensionskapital från börs till räntor. Det handlar om att tilltron till ekonomin och börsen måste kylas av rejält. Då kan en nedgång också bli djupare.

Ser du inbromsning, tvärstopp eller fart framåt?/claes hemberg

En kommentar

  1. Jacke77 säger:

    Hej Claes.
    Hur är din syn på Spiltan Aktiefond Investement långsiktigt? Hittils har den fungerat riktigt bra. Riktigt billigt i avg och värkar som det är fin ballans i fonden. Tackar då mycket.
    Mvh.jacke77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *