Hem » Indien ikapp om 25-30 år

Indien ikapp om 25-30 år

Smarta städer, återvinning och affärer vill indiska premiärministern prata om imorgon i Stockholm. Så vår statsminister kanske borde fråga mer än prata själv… En fingervisning är bara att indiernas snittinkomst kan vara ikapp svenskarnas om bara 25-30 år. Redan har Indien dubbelt fler dollarmiljonärer och gissa vart de investerar…

Indien premiärminister Narendra Modi landar på måndag eftermiddag. Och glöm nu en gång för alla bilden av ett u-land. Indien är världens stora tillväxtraket. Befolkningen har dubblat sin ekonomiska styrka (PPP) senaste tio åren. Samtidigt som svenskarna bara ökat med en tiondel.

Lägg till att Indien är världsetta solenergi, sedan bara några veckor. Och har redan världens första stad som helt försörjs med solel. Så det är hög tid för svenskarnas att fråga, mer än prata.

Indiernas snittinkomst har nu nått 8 000 USD per år. Det är visserligen där vi var år 1931. Men nu växer det fort i Indien. Över 7 procent varje år.

Senaste 30 åren har indierna tagit samma kliv som vi svenskar tog på 131 år. De har bytt levnadsstandard ”Sverige år 1800” till idag nå ”Sverige 1931”.

Fortsätter indierna i samma höga tempo når de ”Sverige år 2017” redan om 20 år där vi har snittinkomsten 47 500 USD per år.

Sedan kan vi bägge mötas på samma nivå cirka 55 000 USD om 25-30 år, om vi nu drar ut dagens trendlinje. Vad som ske vet vi inte. Hur som helst är bilden förhoppningvis en ringklocka.

På en rad områden är Indien redan vår jättelika storebror. India har idag 245,000 dollarmiljonärer, enligt Credit Suiss Sverige har idag hälften så många dollarmiljonärer.

Även i antalet miljardärer vinner Indien med sina 750 mot bara 150 i Sverige. Nu kan vi tycka att antalet rikingar inte spelar någon roll. Jo, när vi talar om pengar att investera och bygga, så är det hos de rika dessa pengarna finns att hämta.

Det är sällan staterna själva som har råd bygga allt som verkligen behövs. Skatterna räcker inte till det. Därför är denna snabba ökningen av antalet rika i Indien ett gott tecken. Även om nu inte alla indier hängt med på resan. 1 av 9 indier lever fortfarande på under 2 dollar per dag. Men det kommer att få del av medvinden, visar historiken.

MER OM INDIEN

Vad väntar du dig av Indien?/claes hemberg

2 kommentarer

    • Claes Hemberg säger:

      Thomas, är det just Indien du tänker på? Jag sparar själv i en bredare Carnegie Asienfond. /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *