Hem » Lämna tech-garderoben

Lämna tech-garderoben

Zuckberg och andra tech-vd:ar måste släppa tangenterna och ta samhällsdebatten. Det räcker inte med att komma ut när det brinner. Miljarders använder förtjänar mer raka svar, egna styrspakar och skydd. Veckans förhör av Facebookgrundaren kan markera en ny era för alla tech-vd:ar i t-shirt. Nu måste kostymen på. Dessutom fick vi upp ögonen för de vilse och dåligt pålästa politikerna.

Skiftet i teknik senaste åren har gjort att tämligen unga ledare utan någon särskild erfarenhet har fått enorm makt. Zuckberg är trots sina 2 miljarder följare bara 33 år ung.

Techbolagens vd:ar har istället hyllats som blyga smarta killar i urtvättad t-shirt. Och ingen har egentligen krävt dem på öppenhet, engagemang, debatt eller ansvar. Vi har bara sett deras bolag växa till några av världens absolut största…

Så kom ridån: Efter Facebook läcka hos 87 miljoner användare hör vi nu ett nytt ljud i kritiker-skällan. T-tröjan fick stanna hemma och det var dags för 10 timmars kongressförhör med Zuck i kostym. Tala om omsvängning.

Måtte detta vara starten för en riktig tech-debatt. Dessa vd:ar har ju idag en nära ogranskad insyn, makt, risk och möjlighet. Som dessutom sträcker sig många årtionde framöver. Just denna kombination gör att vi måste förvänta oss att tech-vd:arna är ute och diskuterar fakta, ansvar, krav och lagar. Inte bara under galgen. Utan varje vecka året runt.

För samhället är på gravt efterkälken och politikerna måste utbildas när det gäller den nya tekniken. Annars får vi lagar som snart är upp åt väggarna. Den som lyssnade på kongresspolitikernas iögonfallande naiva frågor inser att tech-debatten är i kris:
Politikerna: Har ni konkurrens? Zuck: Yes, average users have 8 services.
P: Är det för skillnad på er och Twitter? Zuck; Yes, but we overlap!
P: Hur tjänar ni pengar? Zuck: We run ads.

Tech-killarna kan inte plötsligt bara vakna upp och ta debatten, ge perspektiv och ge en rättvis bild av branschen. Ska nya lagar bli hållbara måste vd:arna delta i debatten gå på djupet, lära politiker, myndigheter och opinionsbildare och ge tid att testa olika svar under många månader och år.

Därför är det inte bara Zuck som nu står med rumpan bar. Det gör även politikerna, myndigheter, kontrollorgan och opinionsbildarna. De borde har lyft på tech-locket tittat på byken tidigare. Vi har varit naiva när några av världens största bolag tillåts växa, utan att ta ansvar i hur de påverkar samhället, politiska val och bilden av sanning.

Zuck är inte heller så nyvaken som han verkar. Den som genomåren följt Zuckbergs ord om sin egen skapelse, kan märka hur han glidit på sin affärsidé från ”kontakt med alla” till att senare prata om ”alla ska själva få bestämma” och idag säger Zuck att ”Facebook har ett ansvar”…

Mellan skål och vägg tycks ändå Zuck mena att den öppna debatten är bäst att undvika. Så sent som för några månader sedan ska Zuck givit sitt råd till Spotify-Ek inför börsnoteringen: ”Own your agenda” – eller äg din agenda.

Den som är så sluten och snäv, kan snart göra borta sig visar nu händelserna senaste veckorna.

Nu har Zuck kanske vänt. Han är positiv till regleringar och krav, säger han. Han lovar dessutom att hans team ska ge politikerna de fakta och data de behöver. Det krävdes en slips, kostym och 10 timmar pressat förhör från topp-politiker för att han skulle komma till det medgivandet. Något som vi borde sett för många år sedan.

Frågan är nu hur sjutton politikerna ska komma ikapp. De måste i en intensiv tech-skola och föra ett pågående samtal med tech-terapi med vd-arna. Eller så riskerar techvärlden att få över sig lagar som är lång tuffare och tyngre än vad som verkligen är sunt.

Vad väntar du dig av tech-vd:arna? /claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *