Hem » Saudi i ”A New Deal”

Saudi i ”A New Deal”

Saudi kan redan år 2030 bli världen största exportör av sol-el. De ska nu bygga solparker som är 100 gånger större än dagen största, meddelar idag Bloomberg.  Den enorma satsningen påminner om USA:s New Deal på 30-talet. Saudis satsning kan skaka om många grundvalar och föreställningar. För vad säger detta om priset på el och olja framöver? (ps vi som diskuterade energi-övergången i Malmö så sent som i torsdags…)

Saudiarabien ska närmaste tio åren gå från att vara världens stora exportör av olja till lika stor inom solenergi. Bakom beslutet står omdiskuterade prins Mohammed, efter ett avtal med japanska Soft bank. Det är en plötslig, viktig och överraskande signal både till bil, flyg och rederier, men även andra oljejättar och inte minst energibolag.

När många oljebolag, politiker och experter väntat sig ett gammalmodig och segt Saudiarabien kanske vi nu får se något helt annat – en helt new deal, för energivärlden.

Hiskliga 200 mdr dollar investerar Saudiarabien i ett samarbete med japanska banken. År 2030 ska det vara klart: en enorm 200 GW-park.

Siffran kanske inte säger så mycket men är exakt 100 gånger större än världen största som blev klar för bara några veckor sedan i indiska Karnataka (bilden), som spänner över 10 kvadratkilometer och blev klar så sent som för 2-3 veckor sedan. För att sedan växa till 52 kvadratkilometer.

För Saudi är detta ett jättesteg. Bakom beslutet ligger den omdiskuterade prins Mohammed bin Salman. På bilden tillsammans med Soft Banks vd Masayoshi Son. Och de talar redan öppet om att exportera solenergin genom en Asia supergrid, till kontinentens olika industrihjärtan. För Saudi vill fortsätta vara ett världens stora exportländer i energi .

Samtidigt fortgår Saudis planer på att sälja ut delar av statliga oljejätten Aramco. Att Saudi så snabbt gör en så tydlig vaktavlösning mellan energiformerna måste överraska omvärlden. När jätten inom olja byter fot så abrupt, närmaste årtiondena, ställer förstås nya krav och öppnar nya dörrar, som vi kanske aldrig tagit på fullt allvar.

En sådan enorm satsning på solenergi kommer även märkas här i Sverige. Det driver på produkten av teknik, uppfinningar och projekt. Det lär väcka många nya producenter och lär pressa priserna på solpaneler framgent. Saudiarabiens satsning kan väcka både nya bolag, idéer och satsningar.

Ja, hela projektet kan likna USAs nya stora satsning under krisen 30-tal. Men Saudi har inte väntat att oljan ska ta slut eller att gas, kol och grön energi tar alla marknadsandelar. Istället gör Saudi rockad och tar steget fullt ut och siktar på att bli världens största exportör av grön solel.

Även Europa borde vara väldigt intresserade. Och plötsligt sätter detta fokus på politiska spänningar i Mellanöstern. Kanske kan politikerna lägga ned vapnen för att bättre tillgodogöra sig den ekonomi som nya energivärlden skapar…

Den gröna färgen i Saudis flagga brukar vi associera till just arabvärlden. Kanske blir den snart mer förknippad med grön energi?

Är du redo för solelen?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *