Hem » 2 år sedan … Avanza

2 år sedan … Avanza

Träffat 173 bolag. Jobbar nu med 6. Inom energi, tech och stordata. Och jag är inte klar. Vägval, fallgropar och insikter kommer nästan varje dag…Att byta spår var både roligare och mer överraskande än jag anat. Efter en del huvudvärk första månaderna, klarande bilden. Jag visste ju för två år sedan inte alls var jag skulle börja rota. Jag vill ju inte styra för hårt, utan släppa in just infall!

”6, 20, 2”. Så räknar jag numera mitt jobbliv. 6 år som journalist. 20 år Avanza och 2 år post Avanza. Att lämna Avanza var tufft i början. Eftersom jag inte visste vad och hur jag skulle ta mig ann världen därute. Efter några månader och många stolpträffar hittade jag ett sätt, som jag nu håller fast vid.  

Främst bytte jag för att jobba med med helt nya frågor. Jag har sökt, träffat, prövat idéer och sagt hejdå till väldigt många. Men så har jag hittat guldkorn. Det händer ju så mycket spännande inom energi, tech, stordata… och jag ville verkligen undersöka nya branscher, träffa nya människor och lära mig nytt. Och det har jag lyckats med. Hyfsat:

I min nya roll jobbar jag mest mot vd:ar och styrelser. Det var inte alls givet. Att sitta i styrelsen däremot, undviker jag. Jag vill se mer aktion. Mitt uppdrag är ofta att öka bolagets kunskaper om sina kunder och även höja rösten åt kunderna. Så att deras önskemål och krav gör mer avtryck. Med andra ord intervjuar,  analyserar och diskuterar jag nu mest hela dagarna.

De bolag jag tackat nej beror oftast på deras syn på just kunderna. Bolag som är mer introverta, tech-dandys fast i teknik, ägare med trånga värderingar eller nått annat bromsande. Bolagen måste förstås också ha rätt både i idé, kompetens, ägare…

Idag har jag två ben. Dela mitt helt nya ben. Mycket energi-fokus. Exemplen är Einride (självkörande lastbilar) Altered (spara-vatten-bolaget) och Allgon (radiostyrning i industrin).

Mitt andra ben är bolag med nya grepp på gamla erfarenheter. Här är stordata en central nämnare. Aptic (datadrivna betaltjänster) och Gofido (datadrivna försäkringar).

Lägg till ideellt arbetet i Allbright och Lärargalan.

Sedan har jag även gjort branschbesök i helt andra frågor som näthandel, it-säkerhet, mat, bolån… men det får vi se om och hur det utvecklas. Två bolag har jag också lämnat, eftersom vi inte hittade ett bra samarbete.

Det tar tid att hitta samarbeten. Johan Hårdén på Allgon diskuterade jag med i fyra månader. Robert Falk, Einride, träffade jag i två år, innan vi kom på att vi har några gemensamma kärnfrågor.

Är jag nöjd? Ja, inte en dag har jag ångra att jag flyttade från Avanza. Det jag gjorde på Avanza glädjer mig fortfarande. Sparare hör fortfarande av sig… och det är mycket hedrande att det numera finns en kår med sparekonomer. De behövs.

Samtidigt har jag senaste två åren lärt mig väldigt nytt, om bolag, ekonomi, industri, energi… som jag bloggat om här… Jo, jag lär mig mycket nytt. Det var också det som väckte idén att byta spår.

Min skeptiska börs syn för två år sedan besannades inte.  Visst föll börsen hösten 2019. Men någon riktig inbromsning i ekonomin såg vi inte. Utan nu talar allt för en mild lågkonjunktur. Redan i höst kan starkare siffror komma, säger företagare jag träffar.

Ångrar jag att jag sålde Avanza-aktierna. Kursen är ju högre idag. Nej, jag ville ju använda pengarna till annat – andra bolag. Att Avanza utvecklas väl, förvånar mig inte alls. Avanza-kollegorna fortsätter att göra mycket av det som användarna efterfrågar. Och jag fortsätter att möta forna Avanzakollegor. De finns ju spridda i så många bolag.

Vilka vägval har du gjort?/claes hemberg

 

2 kommentarer

  1. Marcus säger:

    Tack för (och fortsätt med) din fantastiska samhällsinsats! Du var en stor del till att jag vågade ta steget in på börsen för fem år sedan. Du lärde mig att sitta ner i båten och tänka långsiktigt. Världen behöver fler som du! 😀

    • Claes Hemberg säger:

      Marcus, grattis till 5 år på börsen. Just nu kan Corona visst stöka till det lite… Men våra nya bolagsjättar säger oss att världens ekonomi står inför stora nya grepp. Visst innebär de även svåra frågor. Men huvudsaken att det finns mycket kvar att utveckla till det bättre! Vilket vågen av tech-bolag verkligen visar! /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *