Hem » Putins (inrikes) problem

Putins (inrikes) problem

Rysk ekonomi har rasat senaste årtiondet. Landet tappar stort även mot forna östblocket. Inrikesproblem tynger. Lägg till att den stora energi-omställning fäller krokben för ekonomin. Senaste veckorna har han Putin lagt till ytterligare ett problem: geopolitik.

Inför 2022 var bilden världsekonomin mycket lovande. IMF förutspådde att inget land i världen skulle se negativ tillväxt. Att det sker bara två år efter en pandemi var på många sätt ett historiskt styrketecken. Sedan kom historien i kapp en 70-årig KGB-man i Ryssland.

Problem 1: Ett lands yta räknas inte. Rysslands yta, som är 38 gånger större än Sverige.  Jätten motsvarar hela 11 procent av världens markareal. Men det är inte yta, utan ekonomi som bygger ett land. Idag har snittryssen samma ekonomi som svenskarna 1946.

Under tiden som hela den ekonomiska världen utvecklats från produktion till service och handel, så är ryssarna mest kvar i produktion av olja och gas. För produktion är enklare att korrumpera. Handel kräver omvänt förtroende och ömsesidighet. Så har Ryssland blivit en ekonomisk elefant på lerfötter.

PROBLEM 2: Söndringen av Sovjetunnionen blev visserligen en kraftig omstart för många länder i forna östblocket. Särskilt Polen och Baltikum imponerar. Fram till finanskrisen följdes ländernas utveckling också åt relativt väl. Sedan dess har Ryssland utvecklats åt helt fel håll. När polacker, balter och tjecker har växt sin ekonomi med hela 1/3 ekonomi, så har snitt-ryssen istället tappat 1/3.

Till och med gamla Sovjetunionen hade under många år en större roll i världsekonomin än vad Ryssland har idag. Dagens nivå i Ryssland liknar mest några av det gamla imperiets sista år.

Sedan finanskrisen för 15 år sedan har bilden av Ryssland försvårats. Då talade Putin om att utveckla 20 forskningsstäder. De skulle lyfta landets ekonomi på ett avgörande sätt. Sedan dess har politiken och löftena däremot bytt färg och fokus. Ryssland har också inte vuxit, utan  tiden tappat från 2,6 till 1,7% av världsekonomin, trots  historiskt höga olje- och gaspriser.

Problem 3: Att rysk export till 3/4 är fossila råvaror är i sig ett stort ryskt dilemma. Vi talar om råvaror med ett markant bäst före datum. I den allt snabbare energi-omställningen till elektricitet har inte ryssarna framtiden för sig.

Samtidigt har ryssarna genom historien visat internationell kompetens inom matematik och konst. Och numera även inom cyberkrigföring. Att skapa en bred växande ekonomi är däremot något annat.

Problem 4: Ett Ryssland med redan djupa inrikesproblem har senaste veckorna däremot fällt krokben på sig självt. Bristen på rysk inrikespolitik har drabbat omvärlden. En gammal KGB-mans föråldrade krigsretorik har kört fast. Och det kommer att bromsa rysk ekonomi lång tid framöver.

År 2020 var det året då snittkinesen kom i kapp snittryssen. De har numera än starkare ekonomi än grannen. Att ryssarna skulle klara sig utan västvärlden och luta sig mot Kina håller inte. Ryssarnas jämförelsevis lilla import gör dem också mindre viktiga för Kina, som har sin stora marknad i Europa och USA.

Att Ryssland är såpass trängt på så många sätt samtidigt bäddar för en lång konflikt. När landets politiska och militära ledning förtjänar en intellektuell Marshallhjälp.

Geopolitik inte ekonomi            Börsen tål fallhöjden

Vilka frågor har du om Ryssland?/Claes Hemberg

 

 

En kommentar

  1. Tomas säger:

    Bra diagram, visar tydligt hur det ser ut! Inte konstigt att han känner sig trängd…och då bits rädda hundar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *