Hem » Börsen tål fallhöjd

Börsen tål fallhöjd

Börsens jämna resa senast årtiondena möter nu sin första stora geopolitisk kris. Ekonomiskt är Europa tåligt. Men börsen är mer kortsiktig och lättstressad. Och kan fall betydligt mer.

Vår första blick över börsen stannar lätt vid senaste månaderna eller året. Om vi istället plockar fram en graf över 20 år (här bredvid) så slås vi kanske över hur jämnt börsen ser ut att ha utvecklas. Det är inte sant.

Särskilt lugn har ekonomin eller börsen inte varit. Inte mindre än tre gånger har centralbanker världen över ryckt ut för att rädda ekonomin. Kriserna vi sett har vi mött gemensamt i It-bubblan, finanskrisen och pandemin. Börserna har knäat vid både -65 och -47 procent.

Nuvarande ryska attacken mot Ukraina är något annat. Det kan inte centralbanker mota bort för det är ingen ekonomisk kris. Vi talar ju om nu om en rent humanitär och politisk katastrof. Detta gör Putin-kriget på sätt och vis mer obehagligt. Men inte för ekonomin.

Vår ekonomi är tålig. Även om krig naturligtvis leder till dyra energipriser så hotar Putins krig inte Europas ekonomi i grunden. Ryssland är ekonomiskt inte alls viktigt för oss. Ryssland är för oss ett enbent olje- och gasland. Två produkter som är på väg att utrangeras. Och andra länder kan leverera, även om det tar tid att ordna. 

Börsen däremot reagerar starkt, för den är långt mer nervös och lättrörlig. För här är spekulanterna många. Och när oron slår till är det extra snabba vinster i fokus. Rörelserna på börsen blir än häftigare. Det har vi sett senaste veckorna och nu är oron (rörelserna) tillbaka. Ändå är oron bara halvvägs till värsta toppen den 27 mars 2020 under pandemin.

När bottnar då börsen? Återigen kan vi jämföra med pandemi-börsen. Där steg oron hissnande snabbt i mars för två år sedan. För en pandemi hade vi aldrig tidigare mött. När allt var som mörkast och vi hade inget vaccin eller munskydd i sikte, så bottnade ändå plötsligt börsen. För så fungerar börskurserna. När oron är som värst, när det är som mörksvartast, när inget finns kvar att sälja, det är då kurserna bottnar. Kan det bli mörkare på dagens börs? Ja, tyvärr. Ska vi sälja? Nej.

Naturligtvis kan börsen falla mer. Putins krig är värsta politiska katastrofen sedan andra världskriget, säger en historiker på radion. Det sätter närmaste månaderna och kvartalen i perspektiv. Därmed kan dagens -18 procent bli både både -30 och -40%. Eller så blir fredsförhandlingarna klara redan imorgon. Och oro kan blåsa över? Dessa tvära kast, är inget att gissa på.

Hur ska vi göra med sparpengarna? Det är idag närmast allt för lätt att springa och sälja alla sitt livs aktier och fonder. Men att sälja idag skyddar dig inte pengarna på riktigt. Det är en falsk skenbild. För på riktigt handlar sparande om att ge pengarna tillväxt 10, 20 och 40 år…

Att då försök hoppa av och på mitt i värsta oron, är det absolut vanligaste och dyraste misstaget. För ingen människa köper tillbaka i värsta oron, nära alla andra säljer. Nej, det är väldigt lätt att du eldar orospengar dessa dagar.

Mitt skarpaste råd är istället: behåll bra fonder och bra aktier. För vårt samhälle och ekonomi är i grunden starkt. Vi har i Sverige många häftiga tillväxt-år framför oss där vi står starka i den ekonomi och samhälle som ska digitaliseras och elektrifieras. Det är två väldigt spännande breda förändringar. Här behövs idéer, företag och sparpengar för att skapa fortsatt nytänkande och tillväxt. Som hela samhället så väl behöver.

Hur tänker du?/claes hemberg

7 kommentarer

 1. Två Månadslöner säger:

  Väldigt bra skrivet! Det finns även fler trender som husdjur och cybersäkerhet… sen tänker jag att allt som förstörs i Ukraina måste ju byggas upp igen vilket kommer öka efterfråga på många varor. -18% är inte särkskild mycket heller, det sker ganska ofta. Håller med att man ska fortsätta köpa fina aktier och fonder. Även detta kommer blåsa över. Ingen pratar pandemi lägre och ingen kommer prata krig om x antal år. ❤

  • Claes Hemberg säger:

   TM, nog finns det alltid nya frågor som dyker upp. Men visst kommer vi att minnas pandemin och invasionen av Ukraina. Om vi lärt oss något, är svårare att säga om. /c

 2. Tomas säger:

  Tack Claes, mycket bra artikel. Det är sådana ”god nyheter” som folk behöver höra eller läsa. Annat än AB eller Ex ständiga nattsvarta domedagsprofetior.

 3. Tomas säger:

  Jag har småhandlat små poster i aktier och fonder sedan i början av invasionen. Min strategi är lite större summor ju mer börsen dippar. Tar i lite hårdare med krediten på Avanza from 30% minus.

  • Claes Hemberg säger:

   T, om du prövat metoden tidigare och varit nöjd så håller jag tummarna för dig.
   Men jag skulle aldrig våga rekommendera det till någon. För jag är inte läkare i magsyra…/c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *