Hem » Rekordåret 2021

Rekordåret 2021

2021 blir återhämtningens år. Särskilt i Sverige. Men inte för alla. Precis som under pandemin, får vi se både krafttag och krokben. Så kan 2021 bli det stora rekordåret för vissa och den stora vattendelaren för andra.

Under 2021 kan vi vänta oss bästa tillväxten sedan många årtionden. +4 %. Tillväxten blir en rejäl motor. Men precis som 2020 då ekonomin föll minus 4% så slår återhämtningen också ojämnt. I varje bransch kommer vi att snart kunna urskilja stjärnorna från de svarta hålen.

De självklara vinnarna är välskötta verksamheter. Oavsett bransch. Det låter enkelt, men handlar om två saker: kassa och fokus. De som hade pengar nog att under 2020 fullföljde sina planer, utvecklade nya tjänster och satsade framåt, blir vinnare oavsett när just deras bransch vänder upp…

Dessa välskötta har vi sett ta för sig redan nu under hösten. De var snabbare ur startblocken. De kanske till och med aldrig lämnade banan för att gå ned i viloläge. Och vi kan med gott mod vänta oss att just dessa välskötta bolag kommer att ta för sig mer än alla andra under rekordåret 2021. Och de välskötta kan nu skaffa sig försprång flera år framöver.

Hela svenska näringslivet är antagligen mer representerade här än exempelvis i södra Europa, som haft betydligt mer omfattande nedsänkningar. Sedan måste jag säga svenska ledare med sin påfallande känsla för processer, förankring och långsiktighet antagligen är något särskilt på spåren 2021.

De bolag som hade problem 2020 kan fortsätt så. För de kom på efterkälken under pandemiåret. De har svårare att starta om. De startar sent, har fel lager, fel nyheter i sortimentet och ett fallande förtroende hos kunderna. Då är mycket enkelt att ha fel även efter kaosåret. Därför kan 2021 bli både rekordår och den stora vattendelaren.

_

Redan spekuleras det vilt i överraskningarna närmaste året. Räntan skakar. Bakslag för tech och gröna bolag. Minskad globalisering. De kan alla får rätt, men det är mer tillfälliga en beständiga förändringar.

Räntan stabil. Stimulanserna senaste året fortsätter. Det håller nere räntan lång tid framöver. Börjar räntorna ticka upp så är tillväxtbolag mindre intressanta. Och det blir mer fokus på utdelningar. Men västvärdens hårt belånade stater och medborgare har knappast råd med dyrare räntor, tänker jag. Utan den 35-åriga trenden med låga räntor består. Fler år.

Tech står sig. Rusningen senaste året in i spel, molntjänster och techbolag är ingen engångshändelse. Distans-världen vi sett 2020 är här för att stanna. Sedan kommer techvärlden ibland vara före och ibland efter.

Gröna bolag – grönt ljus. Frågan om hållbarhet har verkligen nått världens investerare senaste året. Vi har sett raketer i en rad gröna bolag. Och precis som tech är här för att stanna. Biobränsle inom Neste är ett exempel. Men även alla som jobbar med effektiviseringar är också i samma fålla.

Glokaliseringen fortsätter. Naturligtvis kan den starka globalisering vi sett senaste årtiondena få en återkomst med mer lokal produktion. Jag har sett det i flera industribolag som skiljer på produktion och montering. Men det är inget som skakar om ekonomin, utan mer en naturlig förändring.

Exakt vilka som blir vinnare och förlorare bolag är vet vi först efteråt. Fler som jag följt senaste åren ser du i min portfölj 2021 till höger. Flera har jag haft i flera år. Några är nya för i år (Alfa, Concentric, Haldex, ÅF.) För jag vill äga aktier och inte handla.

Merparten av dessa räknar jag med slår snittet under året. Någon kan få en kallsup, men det tål jag. Eftersom de år såpass lite i varje bolag. Säljer jag aldrig? Helst inte. Dåliga utsikter några kvartal är snarare en köpsignal. Flera bolag från fordonsindustrin tänker jag just så. Om ett sunt bolag har haft motvind lär medvinden märkas ännu bättre. Jag tänker på innehav som Haldex, Trelleborg och Veoneer.

Den samlade faktorn för de här bolagen är att de är tydliga. De är tydliga bolag med tydliga mål. De visar på kompetens och fokus. Då är de ju både mer trovärdiga från start och enklare att följa upp. De ska hålla i sin ambitioner oavsett tillfälliga svängningar i ekonomin. De är inte vägvisare snarare än vindflöjlar. De är ofta långsiktiga trendsättare. Inom såväl industrin, tjänster och tech.

Få utdelningsbolag, kan någon påpeka. Ja, många utdelningsbolag är mer av den förvalta-gamla-idéer -typen. Jag är mer intresserade av nya tankar, nya marknadsandelar, nya grepp… Men visst kan utdelare bli mer intressanta framöver. Och jag en några sådana precis som flera techbolag på observationslistan…

Bra aktieanalyser för att få olika ögon på aktier hittar jag mest på Börsveckan, Affärsvärlden och Placera. Men handla inte fram och tillbaka. Det blir lätt dyra misstag. För de som inte kan hålla sig ifrån köp/sälj är det klart bättre med fonder. Så vi lägger tid på det som är viktigt. På riktigt.

/claes hemberg

(Alfa Laval, Allgon, Avanza, Beijer Ref, Concentric, Enea, Haldex, Indutrade, Lifco, Mycronic, Neste, Nibe, Storytel, Tomra, Trelleborg, Veoneer, Åf Pöyry.)

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *