Hem » Handla inte

Handla inte

Det odlas en förrädisk myt i bankvärlden att aktieaffärer är lönsamt. För vem? Inte för investeraren. För investeraren finns bara en väg: ”att äga länge”. Men det tjänar inte banken på.

”Buy” har aldrig varit lättare. Överallt i samhället möter vi köp-knapparna. Och vi fortsätter göra samma misstag. För det är svårt även för oss själva att se misstagen vi upprepar.

Förutom på aktiemarknaden. Där syns misstagen, om vi är beredda att lära oss.

För där kan vi lätt jämföra. Den som handlar aktier kan jämföra med snittet. Och slår vi snittet över både 1 månad, 1 år och 10 år. Nej, det är ovanligt.

Många säger sig ”handla aktier”, men av de som verkligen lyckas är de FÅ som köper och säljer. Nej, de äger. År ut och år in.

De har 15-20 aktier som de håller fast vid. I många år. Eller så spara de i fonder. Men handla inte heller i dem fram och tillbaka. Utan äg, länge.

Att hålla på och byta aktier och fonder fungerar inte. För 99 av 100 ägare. Och att chansa på att en själv tillhör de udda och ensliga är bara dumt. Nog finns de, men det är inte jag.

Själv gör jag bäst affärer när jag inte gör några affärer. Visst lyckades jag undvika mycket av raset i våras. Men jag har inte vunnit några kronor på att handla ofta, utan sällan. Helst mindre än en gång per år.

Sedan lurar vi gärna oss själva och minns de goda affärerna och glömmer de urdåliga. Så fungerar minnet. Men minnet ska vi som bekant inte lita på.

Att titta på kontot flera gånger per dag hjälper inte heller.

Vad som hjälper är att läsa på om bolagen. Se att de fortsätter att slå snittet. Är du ointresserad av bolagen, välj fonder istället.

Och jämför med snittet. OM vi gjorde det skulle 99 av 100 aktieaffärer upphöra.

/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *