Hem » ”Därför min gig-rapport”

”Därför min gig-rapport”

Min rapport om gig-världen intresserade Gigapod. Här samtalet som pod och ett försök till sammanfattning i text. Intervjuare är Riaha Buchanan, CEO Gigapay.

Varför ska du analysera gig-världen, just nu?

– Samhället vill alltid bli smartare och effektivare. Här är arbete som idé en nyckelfråga. Särskilt år 2020. Det har pandemin verkligen visat. Svaren finns inom teknik och nytt sätt att organisera arbete. Här kan gig-jobb få en roll. Exakt vad gig-jobb kan bidra med, vill jag analysera och diskutera.

Varför just gig-världen?

– Tjänsteföretagen växer som Sveriges ryggrad. De har vuxit sig tre gånger större under tiden som industrin krympt. I tjänste-världen kan gig-bolagen vara en flexibel resurs. För att bli smartare, effektivare och mer nytänkande.

– Flexibilitet är ett nyckelord; som finns i digitalisering men även i hur vi organiserar arbetet, både som grupp och individ. Särskilt intressant är det när det gäller tjänster. Där kunder, leverantörer, producenter kan dela på ansvar på väldigt olika sätt.

Varför just nu?

– Nu påskyndas frågan om arbete, relationer och organisation extra mycket av pandemin. Samtidigt finns många myter, missförstånd kring just gig-världen. Därför är jag nyfiken på att gräva i branschen och att hitta en bild som ger svar, lägga grunden till mer nytta och färre missförstånd.

– De starka åsikterna kring gig-världen säger mig att här finns något spännande att titta närmare på. Antagligen finns här spännande lösningar men också blindskär. Så blir det naturligt när nya lösningar växer fram.

– Vad jag verkligen vill hitta är de vägar där nya och gamla arbetsmarknaden tillsammans bygga något starkt, ömsesidigt och långsiktigt.

Vad i din bakgrund kommer du att använda i rapporten?

– Mina senaste år inom finans kanske inte säger så mycket. Men där var mitt fokus konsumenter och arbetsmarknaden är absolut en konsumentmarknad.

– Sedan har jag jobbat som journalist i många år. Så jag är van vid att gräva i fakta och frågor. Sedan har jag också i flera år bevakat arbetsmarknaden utifrån ett fackperspektiv. Ja, gig-frågorna handlar en del om maktförhållanden. Här möts även proffs och vanligt folk. Ibland är de företag och vanligt folk, ibland människa till människa. Där arbetaren både erbjuder en marknad och tar av en marknad. Det är klurigare än tidigare, men öppnar också för fler svar.

Hur har reaktionerna varit, när du berättade om din gig-rapport?

– Många har hört av sig. Med åsikter, tankar och förslag. Några är arga och andra optimistiska. De många åsikterna talar för att ämnet är aktuellt. Jag har också haft flera konstruktiva samtal. Så, analysarbetet för rapporten fick en riktig snabb-start. Tajmingen verkar helt rätt.

– Är uppe i 16 intervjuer nu. Ambitionen är cirka 50.

Vilka ska du prata med och intervjua?

– De klokaste. De som har kunskap och tankar, med olika kopplingar till arbete, tjänster och nytänkande. Hittills har jag intervjuat företag, fack, gigare, leverantörer och intresseorganisationer. Så bilden växer hela tiden. Just nu väcker samtalen fler frågor än svar. Och så ska det vara. Det tar tid att verkligen hitta fakta, perspektiv och upptäcka de väsentliga vägskälen.

Vad har du sett hittills?

– Det finns väldigt många olika beskrivningar av gig-branschen. Både inifrån och utifrån. Det handlar om branschens roll, mål, värderingar, omfång, arbetsmetoder… ja allting finns väldigt många olika åsikter om.

– Antagligen är det en bild av stort engagemang, men också väldig olika ambitioner. Den tudelade bilden är spännande. Det är just detta som gör branschen så intressant. Och här uppstår också konflikter. Och möjligheter.

Vilka blir slutsatserna?

– Svaret kommer under första kvartalet.

– Jag vill förklara var gig-branschen är och vart den är på väg. Nästa steg är att rama in nyckelfrågor och diskutera olika svar. För att till slut peka ut vilka vägskäl som branschen verkligen står inför. Så att branschen får syn på sina viktigaste frågor just nu, pratar ihop sig och kan få full fart framåt. Hur gig-branschen lyckas tror jag själv beror mycket på om de aktiva har förmåga att lyssna och diskutera. Gig är en ny och gammal fågel, som konsumenter och arbetsmarknaden behöver lära känna och använda på bästa sätt. Då kan gig-världen gynna hela vår samhällsekonomi.

Vilken frågar saknar du? //claes hemberg

2 kommentarer

  1. Storugglan säger:

    Relationen mellan avsaknaden av fast inkomst, på det sätt en tillsvidareanställlning innebär, och möjligheten att hitta en bostad.

    När det gäller möjligheten att hyra både bristande tillgång som kan matcha utseendet på framtidens arbetsliv men också stela inkomstkrav som förmodligen är en baksida av starkt besittningsskydd.

    Inkomstkraven för att köpa är svårare fråga eftersom det handlar om bankernas risktagande. Finns det alternativ som bättre skulle kunna balansera dessa intressen? Som det nu är kan de i princip inte mötas. Jag ser dock inte att flytta över en del av risken på en tredje part (staten) som någon rimlig lösning. Snarare större flexibilitet i lånemodellen.

    • Claes Hemberg säger:

      S, bra tankar och frågor. Jag kommer säkert nämna privatekonomiska problem som hämmar branschen. Även om jag kanske inte har några rustika svar. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *