Hem » Räntan faller jämnt

Räntan faller jämnt

Räntan har fallit konstant sedan medeltiden. Frågan är om det är slut vid noll-räntan. Antagligen inte. För allt effektivare betalsystem säger oss att räntan kan fortsätta utför. Minusränta på banken är i det här perspektivet dessvärre en självklarthet.

Att sitta på pengar var förr en maktfaktor. I takt med att samhällena och ekonomierna öppnar sig allt mer så blir det snarare idéer snarare än pengar som innebär makt. Det ser vi inte minst senaste årtionde då ett gäng tech-hjärnor skapat världens absolut största bolag; Apple, Google, Alibaba, Facebook…

Just den här grafen kommer från Paul Schmelzing, vid Yale School of Management i tidningen Economist. Han menar att trenden är tydlig. Datan gäller 78 procent av världens avancerade ekonomier. Siffrorna sträcker sig tillbaka till 1300-talet och beskriver 7-årssnittet. Hans slutsats är att räntan faller med i snitt 0,01% per år sedan medeltiden.

Noll-ränta är heller ingen botten för räntan, om nu trenden varar. Minus 5% är också det en ränta för att låna till bostaden. Även om den förstås blir krångligt i exempelvis bolån. Det är just praktiken som stökar till det. Men rent matematiskt är det som vilken ränta som helst. Plötsligt är pengar som kontanter, inte alls en tillgång, utan direkt paria. Pengar som inte jobbar. Pengar som är investerade, i sig fonder, däremot är en annan sak. De jobbar ju.

Om nu inte någon annan starkare supertrend  tar över och förändrar hela bilden. Just nu ser jag inte riktigt vad det skulle kunna vara. Några talar om en allt äldre befolkning. Men det borde ju göra pengar ännu billigare.

Nu talar vi hur som helst om hiskligt långa trender. De räntor som avgör vår vardag är ju räntorna närmaste åren. Särskilt gäller det bolån, som idag kostar snittsvensken 1,6 %. Och då lugnar oss trenden lite och säger att räntan snarare faller närmaste årtionden än att den hoppar upp till 10 % i brådrasket.

Om nu pengar förr var makt – har vi idag själva som privatpersoner makt genom att pruta på boräntan. Återigen är det inte pengarna som vinner, utan de med nya idéer. Min mamma, snart 80 år, prutade senast jämfört med listpriset 2,25 till under snittet och landade på 1,53. Så det så.

Mer om bostadspriser.

Hur lever du med räntan?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *