Hem » Aktiva fonder mest skräp

Aktiva fonder mest skräp

Aktiva fonder har inte lockat en krona senaste fem åren. Det är begripligt. För de flesta aktiva fonder fullständigt misslyckas med sitt löfte. Det visar siffror från Financial Times.

Aktiva fonder lyckas bäst om vi bara blickar bara ett år tillbaka. Varannan aktiv fond slår då börssnittet om vi tittar på amerikanska stor, mellanstora och små bolag. FT rapporterar siffrorna.

Men vad är det för perspektiv? För det första är ”varannan lyckas” rena lotteriet. Och för det andra är ett år ett förargligt kort perspektiv. Vi måste titta längre fram. Hur ser det ut efter 5 eller 10 år?

Efter fem år är andelen som slår snittet bara 10-25 procent. Och efter tio år är siffran nere på 5-10 procent som är värda att betala för. Det visar FT.

Det är lika illa oavsett om vi talar om små eller stora bolag. Om vi talar räntefonder eller obligationer. Skäms.

Kruxet är vanligt folk att hitta de få, ovanliga som verkligen lyckas. De ä sju bara 1 av 20 fonder. Ska privatpersonen chansa, gissa eller kasta pil. Nej, en fond värd att välja måste förstås slå snittet under långa tider. Alla andra borde sjukskriva förvaltaren. Hellre att fonden följer snittet, än att år för år tappa mot börsen, som de flesta förvaltare drabbar sina fondsparare.

Har du någon aktiv förvaltare du anförtror dig till? /claes hemberg

En kommentar

  1. Jacke77 säger:

    Hej Claes.
    Har inga aktiva fonddr just nu. Men det jag litar på är Amf fonder. Ganska indexnära och riktigt billigt. Amf aktiefond småbolag riktigt bra fond. Alla andra aktiva fonder låter jag någon annan investera i drm. Det är inget för mig och min smak. Ha det så bra. Bra jobbat Claes.
    Mvh. Jacke77

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *