Hem » Minusränta väcker betalbolag

Minusränta väcker betalbolag

Vad gör vi med kontanter om/när vi får minusränta på vanliga konton? Räntefonder, frågar en twittrare. Nej, nej! Istället lär vi få tänka nytt, utanför vanliga banklådan och sluta använda storbanker som betalbanker. Nya chanser dyker upp. Den enes bröd …Vi minusränta på vanliga bankkonton så kommer det att kosta kanske -1 procent att ha pengar hos vanliga banker, eftersom de i sin tur få betala hos Riksbanken. Orsaken är ihärdigt sjunkande räntor.

Landar vi i en ny minus-räntevärld måste vi också tänka annorlunda! Det behöver inte bli jobbigare, bara annorlunda. Om vi haft lön sedan 1820-talet via vanliga banker, ska det nu få ett stopp. De fungerade ju bara under plus-ränte-eran.

Och då är räntefonder är ingen bra tillflykt. För minusräntan slår även räntefonderna, Det har vi redan sett. Och värre blir det om räntorna nu cementeras under noll. Nä, vi får antagligen istället se nya och vassa särskilda betal-bolag som erbjuder noll-räntekonton.

Ja, en ny värld seglar upp. Bortom vanliga storbanker. Vi kommer att se nya eller halvnya aktörer som är mer hårt fokuserade på just betalningar och gjort en affär av just detta. Vi ser redan betal-världen ha ett kraftigt uppsving. I takt med att vi gör fler köp allt enklare…

Vem erbjuder då noll-konton? Jo; tre olika:

A) Tänk dig Klarna, Mastercard eller andra betal-bolag. De får här en chans att hitta en ny extra nisch. Vi talar om bolag som är specialiserade på just betalningar. De kan ju i andra änden ta ut höga räntor på den som väntar med att betala… De kan erbjuda fakturor mm. Så det blir inte alltid gratis, utan vi kan betala på annat sätt.

B) Även ICA och IKEA passar in i bilden. Vi vet att de som har pengar på kortet när de är i butiken handlar mer. Alltså kan även Konsum och H&M och andra som har många löpande köp, bli väldigt intresserade av att ge dig noll-ränte-betal-konto. De kan erbjuda dig nollränta, mot att de har rätt att skicka annonser på dig. Ja, de med stora kundbaser kan hitta sätt att tjäna pengar på det.

C) Även näthandlare kan här hitta en nisch: Zalando och Mathem. Ja både kläder och mat, tillhör de produkter som slukar mycket pengar ofta. Naturligtvis kommer sådana bolag se en het nisch här.

Ja, bara för att du får noll på kontant-konto innebär det inte att olika aktörer tjänar pengar på dig. Det kommer bara se annorlunda ut. När räntorna blir minus. Om de nu blir det. Vi får väl se.

Storbankerna då? Det är en annan helt story. Snart på en blogg nära dig.

Vilken betalväg väljer du helst? /claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *