Hem » Märkligt tom faktafilm

Märkligt tom faktafilm

Bostadsfrågan är akut, stor och svår. Ung-urbanisering, pensionskassor och låga räntor driver på. Men det centrala svaret försvinner när svensken Fredrik Gertten gör sin stora film-satsning ”Push” där han följer frågan världen över. Men glömmer att ställa kärnfrågan. 

Ämnet är abnormt stigande priser på bostäder. Och ja, det är värre än någonsin. Vilket får stora svåra konsekvenser i städer världen över. Hemlösa, dysfunktionella städer, stel arbetsmarknad och sarjad ekonomi är bara några sår. Som bara blir värre, om inget görs…

Och just här fastnar filmen Push. Filmaren Gertten möter många offer, som ger sin hårda historia. Men trots att Gertten far runt på alla världsdelar så stannar han vid problem och glömmer bort att jaga svaren.

Gertten pekar ut stora banker och pensionskapital som bovar i dramat. Aktörer som inte avkrävs några svara… Även bolag som Airbnb får en släng av sleven. Men de huvudansvariga – politikerna – slipper mest påtagligt undan. Han träffar några men det blir då mest snälla diskussioner och retorik. Inga lösningar.

Vi talar ju om flera skeenden som hetsar bostadspriserna. Det är inte bara fonder och kapitalister, som när räntan faller, istället väljer att spekulera i bostäder. Miljonprogram behöver rustas. Ung-urbaniseringen ökar på. Frågan är för bred och viktig för att bara bli en problem-film.

Huvudfråga måste vara: vad gör och kan de göra: våra politiker och myndigheter som ändå är satta att styra marknaden? Politiker och byråkrater måste här avkrävas både analyser och svar. Ja, det handlar antagligen om både regleringar och stimulanser. Men dessa avgörande frågor får bara några 30 sek… under 1,5 timmar film.

Miljonprogram behöver rustas. Vem ska göra det? Fråga ut hyresägare. Vad säger hyresgästföreningarna. Fråga kommunala bostadsbolag vad de gör för att bygga fler hyresrätter. Även de kommersiella bostadsbolagen förtjänar fler frågor här.

Och ung-urbaniseringen fortsätter. Ja, det är inte bara cyniker som höjer priserna. Unga välutbildade välavlönade flyttar runt globalt. Gertten skulle ha kunnat fråga bolag som Spotify och Klarna, vilka har svårt att växa i Stockholm eftersom deras anställda har svårt att hitta boende. Bland dessa bolagschefer skulle Gertten säkert också få förslag på hur bostadsfrågan ska styras, regleras och avregleras.

Ja, i frågorna finns svaren. Men då måste filmaren också ställa frågorna rakt ut. Gertten måste söka upp olika ansvariga. Väva hela bilden. Och inte bara tala om de utsatta offren. Frågan är för viktig, stor, bred och djupgående för att stanna vid offren.

Mer om bostadspriser.

Vilka lösningar ser du på bostadsfrågan?/claes hemberg

4 kommentarer

    • Claes Hemberg säger:

      Storugglan, pratade precis med filmaren, Fredrik över luren. Får se om det får plats i bloggen. /c

  1. Tomas säger:

    Håller med dig, lite för vekt av Fredrik att inte presentera ett antal lösningar…som det är nu är det enkom marknaden som styr bostadspriser och inte bara en stor pensionsjätte som bara tänker avkastning. Allmännyttan och kanske framförallt politiska styrmedel brukar lugna den mest hiade Krösus sork tänker jag.

    • Claes Hemberg säger:

      Tomas, framför allt måste det väl vara politikernas ansvar, både lokalt, regionalt och över gränserna att hitta sätt att hålla städernas utveckling på ett sunt sätt. Kanske nästa film? /claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *