Hem » Datorer mest vaktmästare

Datorer mest vaktmästare

Datorer storhandlar på våra börser. Men några riktiga mästare är de inte. Utan liknar mest ganska passiva vaktmästare. De fattar få affärskritiska beslut. Annat blir det när datorerna verkligen får makt. Idag hittar jag fyra olika. Men ingen riktig het kandidat.

Datorer står idag för 6 av 10 affärer på aktiemarknaden. Det låter som datorerna har tagit över allt. Men det är inte alls sant. Den dagen datorer genomskådar oss människor på riktigt är det sant. Men det tycks vara en bit kvar till dess.Under tiden har nu fyra sorters datorhandlare:

1) Prispressande datorer är vanligast. De köper enligt en rak manual. De jobbar som blyga vaktmästare åt det stora kapitalet som strömmar in i lågprisfonder (index). Dessa datorer har inte bidragit med så många smarta beslut. Men de har bidragit till att sänka avgifterna, där en fond idag kan kosta låga 0,2%. Det är en prissänkning med 85% senaste 20 åren. Det är smart i sig. Tänk om dessa giganter någonsin läger manken till att bli riktigt smarta…

2) Direkt osmarta datorer. Jag tänker närmast på de absurt korta blixthandlarna, där datorer fullständigt skenar på missförstånd. Vilket lett till ett antal blixt-krascher senaste åren. Mest känd kanske ändå är 6 maj-kraschen då jättebolag Procter & Gamble kördes över ättestupa för några minuter. För dessa datorer köper inte för att äga och är därför inte och är därför inte att räkna med för den som tänker lång sikt.

3) Quantfonder. De kallar sig gärna så. Tänk dig kvantitets-fonder. Men de jag tittat på liknar i mina ögon mest finlirande hedgefonder. De kan handla dollar mot euro. Eller Ericsson mot Nokia. Stora volymer må det vara men de liknar mer extra olja i maskineriet. Det är ingen teknik som verkligen förbättra världen.

4) Smart data-handel. De kallas ibland för ”black-box mathematics” bortom offentligheten ljus. Här räknas idag 1 000 miljarder dollar vara investerade. Det rör sig om 4-5%. Dessa svarta lådor tar idag mest hand om förmögenheter. Men lika okända som de är, lika okända är deras utfall. Kanske är de bra. Jag vet inte. Några folkliga smarta datorinvesterare har vi inte sett än. Få se om någon tål offentlighetens strålkastare.

Nya algo-flörtande förvaltare räknar jag inte. Det är en grupp som bara försöker segla på begreppet algoritmer. De doppar gärna begreppet ”AI” i var och varannan mening. Men någon riktig maskinlärning hittar jag inte. Och avkastning imponerar inte alls. Nej, dessa bara pratar mest…

Nej, datorerna har en hel del kvar att uträtta. När börsen lämnar ifrån sig rekordmycket öppen data, borde ju datorerna kunna hitta rätt väg här. Med dagens datorkraft och alla årtionden av förvaltning.

Då borde ändå datorerna kunna bemästra de flesta människohjärnor. Inklusive alla så kallade aktiva förvaltare. De borde inte vara så långt borta kan vi tänka.

Kanske är det här Apple, Google och andra tech-giganter kan ta detta nästa språng. De har ju både datorkraften och medarbetare att sätta in, borde vi tycka. Eller blir det en smart smalt fokuserad verksamhet som lyckas först?

Då lär ytterligare några miljoner bankanställda få gå hem. Och vanliga människor får framför allt lägre avgifter och bättre avkastning. Ja, kan vi styra bilar med datorer ska väl börsen inte vara så omöjlig? En sak är säker. Det är spännande.

Vilka datadrivna förvaltare har du sett till?//claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *