Filmaren, bakom ”Push” om bostadskrisen, Fredrik Gertten säger att en film mer mer lösningar och uttalanden från ansvariga är en helt annan film, när jag får tag på honom över telefonen. Jag håller inte med.
På bloggen kritiserade jag filmen Push för bara fokusera på offer och problem. Filmen missar konkreta frågor, svar och lösningar. Nyfiken på filmarens egna tankar och svar, ringde jag honom.
Fredrik Gertten är han i Paris för att lansera filmen. Han har fått god respons från flera av de länder där han filmat, berättar han.
”Både i Tyskland, Danmark och Mexiko har filmen skapat viktig debatt”.
Min kritik av filmen var att filmen innehöll bara offret och för få lösningar, aktörer och ansvariga. Han hade ju kunnat ringa upp politiker och fastighetsägare och åtminstone frågat, menar jag. Detta avfärdar Gertten.
”Min film Push fokuserar på problemen. Att göra en film om lösningar är en helt annan film. Att göra film är svårt. Den film du efterfrågar är en helt annan”.
Jag förstår vad han menar, men är av en annan åsikt. Att bara fokusera på problemen blir i min värld passiviserande och direkt missvisande. Verkligheten består ju knappast bara av problem.
Plocka istället fram ansvariga politiker, byggare, myndigheter, ägare och fråga hur de tänker och agerar framåt. När han och teamet ändå reser runt jorden. Det hade blivit riktigt spännande och inte minst inspirerande. Kanske 1-2 filmdelar till. Då hade publiken inte bara fått problem, utan ord, vägval, ansvariga att kontakta och utkräva aktion ifrån. Då hade filmen verkligen kunnat skapa en rörelse.
Gertten är ändå nöjd med sin film. ”Jag ville belysa ett global fenomen. Där d med pengar tvingar bort dem utan. Lösningarna är många och det kräver ett helt annat arbete. Den filmen kan du göra själv. Du får gärna ta vid.”
Naturligtvis är en problem-film enklare. Men ska en film verkligen skapa debatt och förändring så krävs också öppningar, lösningar och nyfikenhet framåt, menar jag. Publiken och hela samhället behöver det. Synd att filmen missade den chansen. I synnerhet nu som filmen tycks väcka debatt. Tänk om den också satte fingret på lösningarna. Vilken rörelse hade då inte startat…
Mer om bostadspriser.
/claes hemberg
Min upplevelse (utan ha sett filmen!) är att Gertten gör det enkelt för sig när han söker och finner EN syndabock för den bostadssituation vi har både i Sverige och i andra länder. Syndabocken är skrupulösa storkapitalister.
Men bilden är mycket mer komplex och så även intressen och motsättningar. Filmen känns därför tyvärr populistisk och jag tror inte på de lösningar som följer av den.
Som av en händelse hade senaste The Economist en ”Special report” om just den globala bostadssituationen. Deras slutsats är:
”This special report will argue that since the second world war, governments across the rich world have made three big mistakes. They have made it too difficult to build the accommodation that their populations require; they have created unwise economic incentives for households to funnel more money into the housing market; and they have failed to design a regulatory infrastructure to constrain housing bubbles.”
Vore intressant att höra dina tankar om slutsatserna i denna special report.