Hem » Corona kan bli kortvarig

Corona kan bli kortvarig

Corona-viruset väcker minnen av Sars-oro 2003. Men erfarenheterna från 2003 års virus säger att effekterna av Corona kan bli kortvarig. Men kan alltid kosta -5%.

Det okända Sars-viruset överraskade februari 2003. Men snart visade ryktet var större än faktan. Redan under den nästkommande månaden, bottnade oron för djupare samhällskonsekvenser. Vi kan nu hålla tummarna, och nu talar mycket, för att årets virus blir ännu mindre allvarligt.

Det nya viruset Corona är hittills en mindre aggressiv form av Sars-virus. Coronas dödlighet är ca 2% mot Sars 5%. Lägg till att idag är kinesiska staten mer lyhörd och snabbfotad. Då 2003 tystades hotet ned. Idag är kinesiska staten mer öppet om virusets utbredning och mer aktivt i att motarbeta en spridning.

Detta talar för att oron snart blåser över ganska snart. Men själva oron kan i sig bromsa ekonomin och därmed fördjupa den milda lågkonjunktur vi är i. Men återigen ser det ut att bli mest bara tillfälligt. Några veckor. Kanske någon månad.

Det som kan förlänga virusbörsen är att Kinas ekonomi idag är långt mer internationell, har mer intensiva globala relationer, vilket gör att ett virus kan spridas fortare. Lägg till att Kina idag är en viktigare ekonomi. Så störningar inom Kina påverkar världen mer.

Ja, oron för virus kan skrämma ned börsen några 5 procent närmaste veckorna. Särskilt efter det starka börsår vi har i ryggen. Då finns alltid nervösa säljare. Emot det talar att Kina tar situation på stort allvar. Bolagen ger oss just nu också sina aktuella rapporter, vilket ger börsen stadga.
Lågkonjunkturen ser fortfarande ut att bli ovanligt kort. Räntorna låga. Så det lär finns gott om köpare beredda, vilket gör att en tillfällig börsoro antagligen blir liten och kort.
När oron lagt sig, så har vi återigen lärt oss att tillfällig nervositet är raka motsatsen till att bygga samhällen, företag och sparande. Att agera i stress blir sällan genomtänkta val. Och den långsiktige är återigen vinnaren.
Hur reagerar du på virus-diskussionen?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *