Hem » Allra blottar rättsskyddet

Allra blottar rättsskyddet

Ekonomiska brottslingar är ofta för sluga och snabba för att våra svenska domstolar ska ha kompetens att fälla dem. Det är tyvärr återigen slutsatsen efter dagens friande domar i Allra-fallet. Frågan är vilket rättsskydd svenska sparare ska förvänta sig framöver.

När jag jämförde PPM-fonder hösten 2016 var det ett bolag som stack ut. De växte kraftigt i antalet sparare. Men fonderna gick i källaren. Som att de läckte pengar. Månad för månad tappade de på ett märkligt jämt sätt.

När jag konfronterar grundaren Alexander Ernstberger, säger han bara att ”du har fel”. Efter många månader när jag sökt Alexander, så hör han till slut av sig. Här min dråpliga fika med Alexander Ernstberg.

 

Siffrorna är  varken svåra eller krångliga. Ändå förstår inte domstolen att tolka händelsförloppet. Att Allra fonder år efter år går konsekvent sämre än börsen, borde väcka misstankar om stora påfallande läckage. Men domstolen förstår inte.

Varningarna för Allra har osat länge. Det är som att domstolarna har svårt att granska, förstå och tolka fakta kring ekonomiska brott. Vi har sett det genom åren insiderfall, bedrägerier och rena stölder. När det gäller manchett-brott, tycks domstolarna sakna skärpan.

För oss som jobbat eller jobbar i branschen av sparande så var det länge solklart. Att inte domstolen ser det, låg tyvärr i luften. Det saknas uppenbarligen kompetens. Och det är ingenting som kommer till över natt. Rättsskyddet är i gungning.

Svenskarnas PPM-fonder som var tänkt att ge frihet till svenska sparare, blev tyvärr ett råtthål för skumraska figurer, bondfångare och rena brottslingar. De har stavats Falcon, PPM-säljare, PPM-rådgivare mm. Många har stängts av, men få har blivit fällda. Inte heller det mest tongivande fallet; Allra, slutar med fällande dom.

Överklagas domen? Vi som medborgare borde begära det.

/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *