Hem » Datan större än datakraften

Datan större än datakraften

Mängden data och datorkraft har aldrig varit så stor. Ändå lyckas de med högst löner och mest datorkraft allt sämre, visar FT.  Det hippa snacket om artificiell intelligens och maskinlärning har vi inte heller sett så mycket nytta av.

Trots att fondvärlden förvaltar enorma mängder pengar och betalar miljontals högavlönades svindlande löner, så gör försvinnande få, ett jobb värt namnet. Hela 19 av 20 underpresterar. 

På 90-talet såg det annorlunda ut. Då minns jag flera som slog snittet. Då talade vi inte om komplexa analyser, utan mer rak erfarenhet och klokskap.

Kring 1998 mötte jag första gången analytiker som använde stora mängder dataanalys. Datorer gjorde grundjobbet. Sedan tog mänskliga hjärnor vid i slutomgången. Och dessa fonder lyckades klart bättre än snittet, visade det sig.

Det höll några tio år. Snart så verkade för mycket information, data och fakta snarare kväva än lyfta dessa analytiker och deras fonder. Det var som att datormängden växte snabbare än datorkraften. Eller om det är den mänskliga förmågan som brast.

Senaste årtiondet har nu mängden tillgänglig data verkligen exploderat. Den är så omfattande att jag inte hittar ens någon som gjort en seriös uträkning på dess expansion…

Reaktionen bland törstiga datatunga förvaltare liknar däremot inte leenden, utan mer skräck i blicken. De har lyckats uselt. Bara 1 av 20 fonder slår snittet under långa perioder. Och konsumenterna gör helt rätt de dyrköpta sopåkarna och överger dem i allt högre grad.

Samtidigt har räntorna runt i världen gått i källaren. Det borde ju också gynna tron på aktiva val. Men istället har vi sett raka motsatsen.

Datakraft och molnkraft har samtidigt vuxit astronomiskt samtidigt som priset åkt nedför. Men effekten har uteblivit.

Det är som att datorerna inte hittar i datadjungeln. Eller rättare sagt de mänskliga fingrarna därbakom. Än så länge. Det måste ju finnas något sätt att se igenom alla fakta, siffror och data… Men vi får vänta, hålla utkik och leta lite till.

Vilka datadrivna förvaltare gillar du? /claes hemberg

2 kommentarer

 1. Jacke77 säger:

  Hej Claes.
  Det vad jag litar på är en billig Global index fond! Max 0.20% i avg. Månadssparande automatisk. Tänka positivt och vara långsiktig.
  Mvh. Jacke77

  • Claes Hemberg säger:

   Jacke, det låter utmärkt. För den som sparar regelbundet och förstår att värdet kommer att följa börsen, som stiger de flesta dagar, så är det ju ett utmärkt val. Lägg till att kronan åkt utför senaste åren. Så senaste åren har valet var än bättre än utmärkt /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *