Hem » Börsens brus stör Warren?

Börsens brus stör Warren?

Vem nästa Warren? Gurun inom investeringar Warren Buffett har tappat tempo senaste åren. Är det hela inte ju konstigt? Aldrig har vi haft så mycket data. Kanske har vi fått mycket, så att analytikerna går vilse i bruset? Extremt fokus, dövöra eller datorkraft tycks vara svaret.

Aldrig har vi haft så starka datorer och aldrig har vi så mycket börshistorik. Det borde vara busenkelt att analysera aktier. Jo, i teorin menar jag allvar, men i praktiken vet jag att mycket få lyckas. Därför sägs nu tusentals analytiker upp.

Några menar nu att Warren Buffet inte alls är ett geni i analys utan ”bara belånat sig”. Medan andra säger att ”det blivit är svårare att analysera börsens alla faktorer”. De senare syftar på räntor, terrorister och handelskrig mm. Men allt detta är ju tillfälligheter. Långsiktigt är ju bilden hyfsat jämnfull med oro.

Till analytikerna fördel talar att allt mer pengar investeras åt exakt samma håll. De går i mittfåran, i börssnittet, index. Vilket borde göra det ännu enklare att sticka ut.

Men bara en av tio fonder på amerikanska marknaden bygger idag på egen aktieanalys, säger FT i en analys. Det är en kraftig minskning senaste årtiondena. Och vi ser allt fler fonder stänga butiken. Även i Sverige har vi sett samma resa, när bara 1 av 20 aktiva fonder slår börsens snitt.

Problemet jag läser mellan raderna är istället brus. Eller för mycket fakta med andra ord. Analytikerna liksom fastnar i fel fakta. Analytikernas traditionella skolning med ord som vinster, PE-tal och marginaler verkar inte fungera längre. Åtminstone blir det bortkollrade i de enorma mängder data som nu gör tsunami över marknaden varje dag.

Vi ser några få nischer växa fram. Fonder och förvaltare som är påtagligt snäva i sitt fokus:

De finns fler små-köpare. Dagens optionssfonder (2%) och hög-frekvenshandel ( 8%). Dessa räknar åtminstone inte jag som ägare. De köper ju inte för att äga, utan bara för att sälja direkt, som en olja i maskineriet. Här finns även branschfonder inom tech och läkemedel vilka har varit påtagligt duktig senaste året.

 

En mer spännande grupp kallar sig program-handlare eller datadrivna fonder. Istället för att brottas mot lavinen av data har de lärt sig hantera den. De står idag bara för 5 % av handeln. De talar om datakraft och dataanalys som fundament. Här torde nya tankar och grepp kunna växa fram. Även om resultaten ännu inte visats öppet, än så länge. Utan dessa handlare finns idagsläget mest i slutna rum nära förmögna familjer. OM de lyckas får vi se, närmaste åren.

De, andra mindre aktörerna inom optioner, hedge, kvant och högfrekventa tror jag mindre på. Det är inget för vanligt folk, eftersom utfallet är nära gissningslek. Och lär variera enormt.

De riktiga utmanarna som kan bära Warrens mantel är nog ändå program-handlarna. Alltså är nästa Warren kanske inte en människa, utan en burk. Här talar vi ju om datorkraft som ska kunna sortera brus från fakta och sedan dessutom analyser fakta för att hitta de där guldkornen. En som vägrar följa strömmen och tar inte intryck av tillfälligheter. Det låter som en Warren förr i tiden.

Mer om datorhandel och fonder

Vem är nästa Warren?/claes hemberg

 

4 kommentarer

  1. Daniel säger:

    Hej Claes,

    Du noterar att: ”Även i Sverige har vi sett samma resa, när bara 1 av 20 aktiva fonder slår börsens snitt.”

    Har du lust att dela källan till detta? Det vore väldigt uppskattat.

    Mvh Daniel

    • Claes Hemberg säger:

      Daniel, det är ett otal undersökningar och jämförelser genom åren. Titta själv bara över 5 år, hur många som slår index. Det brukar ligga där omkring. Över kortare perioder som 1-2-3 år kan det ibland vara fler, för att de har prickat in någon särskild trend. Men över längre tid är de aktiva besvärligt dåliga. Tyvärr.

      • Daniel säger:

        Hej igen Claes,

        Jo det är helt sant att väldigt få aktiva fonder världen över slår index. Jag har dock aldrig sett någon konkret studie på just svenska aktiva fonder som visar att 95% presterar sämre än index som du påpekar i din artikel. Om du har en länk till just den studien/undersökningen så vore jag väldigt tacksam.

        Mvh Daniel

        • Claes Hemberg säger:

          Daniel, sådana här jämförelser dyker upp med jämna mellanrum. Ibland sträcker sig jämförelserna över 3 år som förvaltarna själva gillar och då framstår de själva som ofta bättre än de annars är. Men över längre tid, säg 10 år brukar det jämna ut sig till cirka 1 av 20 lyckas bättre än index. När jag sökte på FT 10 min var detta något jag fann. Från okt. Lägger även in den talande statistiken som bild i texten. /c

          Ps texten la jag även in den här länken https://www.ft.com/content/dfc5b8fa-059c-11ea-a984-fbbacad9e7dd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *