Hem » Baklänges ovanligt

Baklänges ovanligt

Att vår ekonomi bromsar sker då och då. Att den går baklänges är mer ovanligt. Nästa år väntar vi en inbromsning, men ingen körning baklänges.

Att vår ekonomi ibland baklänges är i sig inte konstigt. Det är ingen allvarlig sjukdom, utan snarare en slags influensa, som gör att vi får ta det lite lugnt. Att vi halkar lite baklänges är inte konstigt efter många år med stark frammarsch.

Nästa år talar allt fler siffror för en lugnare ekonomi, men fortsatt tillväxt i Sverige och Europa. Om tillväxten senaste åren varit kring 2-3% kan vi under 2020 räknar med en siffra närmare 1%. Sedan er ekonomin i världen ut att hämta sig redan 2021.

Naturligtvis finns de som talar om oro för recession. Särskilt i skugga av USA:s handelsbråk och konstlat låga räntor. Men just låga räntor hjälper ju samtidigt till att öka på flödet mot mer investeringar och framtidstro.

Samtidigt väntar rekordstora investeringar i klimatsmarta lösningar, fossilfria fordon, solenergi, vindkraft och fortsatt digitalisering. Sällan har välden gemensamt varit så övertygade om att vi behöver investera, bygga och satsa framåt.

Så nog finns det anledning att tro på att ekonomin hämtar sig. Oavsett tillfälliga inbromsningar.

/claes hemberg

2 kommentarer

 1. Anna Lewis säger:

  Bra med tilltro till vår marknadsekonomi. Jag eftersöker dock en ekonom som tar med parametrar som att vi just nu bevittnar en klimatkollaps. Vilka framtidsscenarier måste vi förhålla oss till.
  Finns det kanske någon i Sverige som redan ser på detta.
  Om de illavarslande exponentiella kurvorna för co2 i atmosfären numera är vedertagna – är det sannolikt inte lönt att lägga så mycket i pensionssparande längre trots att jag är runt femtio år.
  En stilla undran från Anna

  • Claes Hemberg säger:

   Anna, din fråga är absolut relevant, när du söker en ekonom som kan klimatekonomi. Att vårt klimat lider stor skada är vi överens om. När du säger att du efterfrågar en ekonom som kan räkna på detta så finns ju väldigt många olika perspektiv. Någon räknar på vad det skulle kosta att stänga alla kolkraftverk andra räknar på omställningen av fordonsindustrin. Att oron för vårt klimat ska få dig att sluta spara är för mig överraskande drastisk slutsats. Dina sparpengar kan ju till och med bidra till en positiv utveckling om du sparar dina pengar i hållbara fonder. Tänker jag. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *