Människorna i slips (förvaltare och aktiemäklarna) har till slut förlorat mot de mest mediokra. Merparten av amerikanska sparpengar förvaltas nu i lågprisfonder efter börssnittet. Redan ser jag fram mot nästa steg då datorerna och algos sopar banan på riktigt. Och snabbt. Ett ättestupa för sparjättarna. Då blir det ”algos” i form av algoritmer men också den grekiska betydelsen av ordet; smärta.
Sedan många år har lågprisfonderna sugit upp mest sparpengar. Nu har även det samlade kapitalet i USA nått denna hamn. De förvaltas nu till lågpris (index) och är en rejäl milstolpe, visar siffror från Bloomberg.
I Sverige är det många år kvar till dess att de dyra dåliga ”aktiva” fonderna tappar ledartröjan. Orsaken stavas gamla allemansfonder som redan på 80-talet tog en stor del av kakan. Orsaken är också bankvärldens ovilja att sälja lågpris förstås.
Frågan är om svenskarna genar förbi lågpris-trenden, och går raka vägen till nästa förvaltningsstil. Jag tänker på datorn och program som genomskådar de stora pengarnas stora rörelser.
Redan hör vi om segervissa datorer som förvaltare. Det borde vara självklart. Titta bara på hur de gamla förvaltar-essen gjort jobbet.
Superförvaltaren Buffetts recept känner vi till. Han är en genuin plöjare av fakta, siffror och rapporter. Med dagens smarta datorer borde saken vara biff.
Någon riktig stjärna i programmering som datoriserar Buffetts tankevärld borde kunna ta över scenen. En robot. Många säger sig vara kallade. Att låta en dator sköta jobbet må vara enkelt. Men den ska vara betydligt bättre än börssnittet. År efter år. Genom kriser och börshetta. Då är jag intresserad.
Rimligtvis borde detta bli nästa stora våg av förvaltning. Dels för att den stora klunsen av sparpengar ofta nu följer snittet. Men också att datorkraften och förmågan att styra datorer till svåra mål, har blivit så väldigt mycket bättre och vanlig. Kan vi en bil styra sig själv till en Långata i Göteborg, så borde de väl för sjutton kunna slå börsens massiva snitt, upptrampade av elefanter till pensionskapital mm.
Frågan är om algon är ett eller fem år bort?
Hur som helst blir den gamla maktbalansen rubbad i grunden. Då kan inte vem helst kopiera varandra och följa John. De stora aktörerna lär få det rejält jobbigt. Kul för vanligt folk. Må bästa algo vinna. Stort. Eller som grekiskan säger oss: där betyder ”algo” inget annat än ”smärta”.
Vem blir först att sopa börsen med datorn som börshjärna? /claes hemberg
Hej Claes!
Jag började spara i Lysa för exakt ett år sedan och jämför nu utvecklingen. På Lysa har jag 100% aktier på högsta risk, en utveckling på 8,8% har skett sedan dess. Jag har även sparande på Avanza där största delen ligger i Länsförsäkringar global index och en del i Swedbank Robur Access Asien. Båda fonder har bättre utveckling, Asien dock bara just något bättre, jämfört med utvecklingen på Lysa-kontot. Äter sparroboten upp så pass mycket att eget sparande i billiga fonder ger mer avkastning än att spara i aktier på Lysa, eller är det möjligt att fonder gått bättre än aktier (Vanguard i fallet med Lysa) senaste året?
Rebecca, bäst är att du hör av dig till Lysa, som kan se exakt vad du valt. Utfallet kan bero på att fonderna du nämner täcker olika regioner och valutor. Vilket ger olika utfall. Men ring Lysa. De vet/c