Hem » Betal-tech kan rädda handeln

Betal-tech kan rädda handeln

Svarta fredagen blottar våra kunddata. Men bolagen använder dem väldigt olika och ofta bristfälligt, visar det sig när jag lyssnar runt. E-handeln gör det enklast och bäst. De är redan så digitala. Fokuset på kunddata kan därmed bli dubbel förlust för vanlig handel. Om de inte greppar verktygen som står till buds.

Ja, när betalningar är den nya guldgruvan för handeln, stavas råvaran kunddata. Dessa glimrande guldkorn kan nämligen göra oss klokare, och samtidigt kunderna både mer nöjda och lönsamma.

E-handeln och konsumentbolag är de som nu mest jagar dessa data. För där är konkurrensen tuffast och då blir betal-tech en avgörande verktygslåda. Men varför hänger inte den vanliga handeln på? (Jo, jag sitter i styrelsen på Aptic där de här diskussionerna är centrala…)

Samtidigt står flera internationella tech-jättar på kö för att sköta betalningarna. Idag när produkter, service och leverans är identiska och utbudet oberänsat, så kommer marginalerna på själva varan och betalningarna att fortsätta att pressas mot noll. Snart är kunddatan hela värdet, som säger allt om morgondagens önskemål. Långt innan kunden själv tänkt tanken.

Allt landar i ordet lojalitet. Kundens lojalitet blir den viktigaste utposten som alla affärsmakare drömmer om. Särskilt när kunden är flyktig. Bara ett klick från att försvinna för alltid. Då har data-dagbok nyckeln för att behålla och utveckla kunden och kärnan i affären; lojaliteten.

Så hur kan bolagen välja väg i den snåriga kunddatan? Jag hittar tre vägar. Där bolagen åtminstone borde ta betalt för råvaran som de ger ifrån sig. Ännu bättre förstås om de använder den själva. Det kan bli nästa steg.

a) Sälj datan dyrt

Det snabba svaret är sälja kundkontakten till någon som Klarna. Kundbolagen får så snart fler affärer. Men utan riktiga kunddata blir e- och konsumentbolag sittande med okända kunder och fortsatt fallade vinstmarginaler.

b) Dela kostnaderna

Andra bolag väljer att bygga egen betal-tech som ger full kontroll. Tyvärr tar det tid och kostnader. De liknar något av fullskaliga it-bolag. Globala jättar må klara det. Men lokalt borde branschkollegor dela kostnaderna. Annars riskerar de sakna all energi för att även orka allt mer krävande kunder.

c) Greppa hela kedjan

Ytterligare några bolag äter kaka och har den kvar. De kräver upphovsrätten till alla sina kunders data och har ett genuint data-team redo. Flödet och insamlingen i betal-tech låter de andra sköta, i hela kedjan, i realtid. Så blir datan den där greppbara guldgruvan.

Hur gör ni med kunddatan?/claes hemberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *