Hem » Minusränta på banken?

Minusränta på banken?

Ingen lågkonjunktur i sikte säger Stefan Ingves. Men det blir sämre innan det blir bättre. Framför allt tror omvärlden än mer på det senare beskedet. Det talar för att vi nu får minusränta på bankkonton.

Räntorna stannar på låga nivåer. Denna utdragna låga ränta blir nu allt jobbigare för storbankerna. De banker som hoppats på stigande räntor och härliga vinster på dyra bolån, måste nu börja jaga efter nya kronor. Enklast är då minusränta på bankkonto. Och vi får betala ännu mer för de redan dyra betalkontona…

Sista citatet på dagens presskonferens är talande. Stefan Ingves har svårt att hitta en annan centralbank som är mer optimistisk. Ingves nämner Norge och Tjeckien…

Men det svaret tar få på allvar. De är små länder – som gör lite som de vill. Istället borde vi tala om Europas räntor och ekonomiska utsikter. Det är trots allt det knä vi sitter i.

Istället blir minnesbetan från dagens räntebesked just;
*Det blir fortsatt sämre konjunktur,
*Riksbanken tror på en snar vändning.
*Ingen lågkonjunktur

Och just de två sista tankarna: en snar vändning och ingen lågkonjunktur – är där åsikterna bryts mot omvärldens långt mer skeptiska hållning. Riksbanken väntar sig alltså ringa effekter av avmattningen vi hör från Tyskland, Kina och USA. Riksbanken oroas inte nämnvärt av handelskrig eller arbetslöshet.

Vem som får rätt är förstås omöjligt att säga. De världens tunga räntehandlarna är skeptiska. De år ändå vår tids långsiktiga siare. Det är ett problem för Ingves. Näringslivet i Sverige står och väger. Närmaste halvåret blir spännande.

Stefan Ingves var samtidigt ovanligt koncis i dagens besked. På snabba 13 minuter klarade han dagens presentation. I min minnesbank har jag suttit där i både 20 och 25 minuter. Det är synd tycker jag. Att prata om de räntor, bopriser, skulder och annat som också fanns i hans rapport skulle kunna hjälpa svenskarna en hel del.

Låg ränta i 5-10 år

Vad önskar du dig av Ingves?/claes hemberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *