Hem » Räntan låg i 5-10 år

Räntan låg i 5-10 år

Den viktigaste räntan i världen, den i USA, går söder ut igen. Det är första gången på ett årtionde. Nu kan vi vänta låga räntor 5-10 år framöver. Det är godis för bolånare. Men rullgardin för de som sparar i räntor.

Signalen från centralbanken i USA är tydlig. Trenden med låga räntor fortsätter. Tio år efter senaste räntesänkningen är det dags att sänka igen. Ekonomin ser kyligare ut och Powell vill hjälpa till med lägre räntor.
Men nu är läget annorlunda. Titta på bilden och du ser att aldrig tidigare har centralbanken börjat sänka från en så här låg nivå. Med andra ord är det en lågräntevärld vi nu tagit steget in i.
Samma lågräntevärld vi sett i Japan sedan 1990. Ekonomin kan visst tuffa på, även om närmaste kvartalen tycks stå inför en lågkonjunktur. Men den stora förändringen är ändå att räntorna nu kan cementeras på märkligt låga nivåer. Och detta påverkar hur samhället fungerar.
Det gynnar bolånare och alla som lånar pengar. Nöj dig inte med låga räntor, pruta ned till 1.00%. Från dagens snitt på 1,5%. Och bind inte, eftersom räntorna ska ned mer närmaste åren.
Tyvärr kan låga räntor få fart på bopriserna igen. Tyvärr tycker jag, eftersom de redan är så överkokt dyra. Så mycket pengar borde inte folk lägga på att bo.
Förlorarna på låga räntor, är de många vanliga svenskar som sparar i räntor. De måste flytta pengar till börsen för att få någon som helst tillväxt på pengarna, pensioner och sparkronor. Bästa svaret här är förstås breda fonder med låga avgifter.
Kan inte räntorna stiga? Antagligen inte. Om politikerna inte på allvar byter fot. Och blir mer offensiva. Och slutar luta sig på centralbankernas initiativ och att politikerna själva istället satsar på nya tag; investeringar i infrastruktur, skola, forskning och utveckling. Det som bygger samhället på sikt. Det är ett särskilt viktig steg när vi står inför stora utmaningar inom energi och teknologi i hela världen.
Med låga räntor har Sverige, Europa och även privatpersoner ha ett historiskt läge att satsa för framtiden. Märkligt kan vi tycka att satsa på tillväxt när vi samtidigt pratar om lågkonjunktur. Nja, konjunkturen är övergående. Men den låga räntan kan bestå i årtionden. Så nu behöver fler tänka mer långsiktigt. Annars får vi ett samhälle med stora grupper av noll-avkastning-svenskar. En samhällsfråga om något.
Vilka räntefrågor har du?/Claes Hemberg

11 kommentarer

  1. Göran Greigert säger:

    Ingen mening med att hoppas på en bostadsbubbla inom 3år då :)? Bättre slå till att köpa nu då om man har kapital ?

    • Claes Hemberg säger:

      Göran, bostadspriserna bubblar till ibland. Närmaste åren lär den tyngas av lågkonjunktur och samtidigt eldas på av låga räntor. Sluteffekten kan säkert se lite olika ut i olika delar av landet. Storstäder som växer kan få se stigande priser och landsorten som drabbas av varsel kan få se fallande priser… /claes

  2. Tomas säger:

    Bra skrivet!
    Nisse har varit framme i meningen ”Så mycket pengar bord inte folk lägga på att bo.” Saknar ett litet e i bord…
    (Du behöver inte lägga upp detta)

  3. Jakob säger:

    Tror du inte riksbanksutredningen kommer ändra riksbankens ensidiga fokus på inflationsmålets 2%? Detta tror jag kommer att leda till en liten justering uppåt för den svenska räntan.

    • Claes Hemberg säger:

      Jakob, visst är instruktionerna från riksdagen väsentliga, men redan idag tolkar Riksbanken målet om 2% med väldigt fria händer. Det är inte särskilt hårt bundna. Däremot behöver politikerna vakna till och inse att de kan inte förvänta sig att centralbankerna ska vara samhällets enda artilleri när lågkonjunkturer smäller till. Det är naivt. Politikerna måste ta sitt ansvar att planera för Sverige på lång sikt. Över skiften i teknik, ekonomi, klimat mm. Där har svenska politiker tyvärr långt kvar./c

  4. Tobbe säger:

    Hej Claes!

    Även om jag anser mig inte vara helt grön när det gäller aktier och fonder så undrar jag lite hur du menar med att räntor/räntefonder inte är att satsa på? När det gäller räntefonder som Safe Play, Spiltan Högräntefond och IKC Avkastningsfond etc har de levererat mellan 10 – 13% de senaste 3 åren då räntorna varit låga. Tycker jag är helt ok för räntefonder, men är det inte dessa TYPER av räntefonder du syftar på?

    /Tobbe

    • Claes Hemberg säger:

      Tobbe, de vanliga räntefonderna svenska folket har har senaste åren givit noll eller svagt minus. De du talar om är inte vanliga räntefonder, utan mer aktivt handlade företagsobligationsfonder. De spekulerar alltså i företags förmåga att betala räntor. Så länge ekonomin går bra så ser de hyfsat stabila ut, men får vi en ekonomisk oro, lär det också märkas tydligt i företagsobligationerna. Så de är inte alls lika stabila som traditionella räntefonder, utan företagsobligationsfonder kan backa kraftigt.

      För mer fakta så hör av dig till min efterträdare på Avanza johanna.kull@avanza.se /claes

      • Tobbe säger:

        Tack Claes!
        Mycket kloka ord och bra info.

        Ska kontakta Johanna för ännu mer kött på benen.

        Mvh
        Tobbe

  5. Erik säger:

    Hej Claes,

    Bra skrivet! För en som precis tagit examen, sparat ihop till en bostadsrätt och inte ser mig själv som en risktagare utan nöjer mig med en låg avkastning. Du säger att räntefonder är ett stort nej, vad ser du för möjligheter? jag tänker hedgefonder och ädelmetaller. Hur skulle du tänka om man inte vill sitta med pengarna på sitt bankkonto.

    • Claes Hemberg säger:

      Erik, ädelmetaller och andra råvaror är mest lotterier. Strunta i dem. Den som ska spara behöver mer tåliga grejor. Läs gärna min bok ”spara mindre – få ut mer”. Grundsvaret som gäller 9 av 10 svenskar är billig globalfond på ISK-konto. /c

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *