Tänk att investera i en idé som blir billigare varje år. Det kanske låter konstigt, men det ger lägre priser, fler kunder och bättre tillväxt. Allt är inbakat in en långsiktig affärsmodell, vilket gör mig extra intresserad. Därför har jag lagt sparpengar på solenergi och väntar mig nu en stabil avkastning på 7-10 % per år. Stabilt är extra intressant dessa börsdagar. Och att investera i klimatet lär inte heller bli mindre aktuellt. Ett hållbart sparande på flera sätt, kort sagt.
Senaste tio månaderna har jag tackat nej till många investeringar. Jag har valt bort bolag, startups och hedgefonder. Ofta för att de inte är beredda för en sämre konjunktur. Ofta saknar de dessutom kompetens som sticker ut och affärsmodeller som är riktigt genomtänkta.
Energi-bolag är också en nisch jag grävt i. Men många idéer fastnar där på vägen. För vi talar ofta om trög och hemskt dyr infrastruktur. Nu har jag hittat en genväg och investerar jag i solenergi på farbrikstak i Portugal. Här bakgrunden:
Under 2018 sjönk priset på solpaneler 6 % visar internationella energiorganet Irena. Redan 2019 kan priset falla ytterligare 10 %. Detta trots massivt växande efterfrågan i världen. I de flesta andra utbud så borde stor efterfrågan öka på priset, men här är det alltså tvärt om.
För det är istället teknisk utveckling som pressar priset. En Moores lag inom solenergi: Med andra ord investerar jag i Swansons lag. Dagens största motor i prispressen stavas Indien som idag är störst på solenergi. Av världens största solparker är varannan i Indien och den stora växande fortsätter att skapa allt effektivare produktion.
Nu lägger jag inte mina sparpengar i jätteprojekt långt borta, utan ett litet projekt och nära. Eftersom det jag valt är en relativt unga bransch, så är närhet och insyn för mig väldigt viktig. Ännu är inte bolaget särskilt publikt, utan under uppbyggnad. De 12 första avtalen är precis klara.
Jag talar om det svenska bolaget Bright Sunday där jag känner en av grundarna mycket väl. Och när han, Hans Toll, gör saker blir det mer än ordentligt gjorda. Han har satt ihop ett team med vass kompetens och en robust plan. Det är särskilt viktigt i en ”ny” bransch där små misstag kan stjälpa nya affärer och bolag.
För det är mer än paneler och hållbarheten utan själva affärsmodellen som lockar. Bolaget lånar kundens fabrikstak för installation av solpaneler, sluter ett långt avtal och kunden åtnjuter direkt 20% lägre pris på den el som anläggningen producerar jämfört med två hål i väggen. Därmed blir det förutsägbara pris för tekniken en stabil grund till en tydlig affär. Både för köparen och säljaren. Det gör att avtalen gärna får vara långa över ofta 20 år. Det skapar stabil el för kunden och stabil tillväxt på sparpengar.
Och nästa år blir panelerna ytterligare kanske 10 procent billigare. Vilket lär locka ytterligare kunder…
Nu är inte Sverige adressen för själva solpanelerna, denna gång. Här går ju vindkraften betydligt bättre än solen, än så länge. Utan bolaget behöver mycket sol och en bred småskalig industri. Svaret den här gången är Portugal. Eftersom landet har en solig breddgrad i kombination med småskalig industri som gärna använder billig el. Så blir solpaneler en matematisk snurra, stärkt av fallande pris på solpaneler och låga räntor.
En så länge så kan kunderna inte bara ha Bright Sunday som leverantör, eftersom det i dagsläget inte finns tillräckligt med batterier att lagra energin. Utan kunderna har även gammel-el från de lokala kraftproducenterna. Än så länge. Närmaste åren lär även batterier komma på plats och vi kan tala om solenergi på riktigt. Och fabriker som är självförsörjande på el.
Projektet visar också energifrågans kluvenhet. I västvärlden har vi infrastruktur för energi som fungerar. Men den bygger ofta på kol och olja. Det gör att vi gärna fortsätter spy ut koldioxid. Men i unga ekonomier som Indien där energibehovet växer just nu, är solenergi ett mer självklart förstahandsval.
Därmed är det gamla ekonomin i Europa som inte bara smutsar ned, utan också kan missa de företagande och den ekonomi som finns energiomställningen. Återigen behöver våra politiker förstå att det är ny energivärld vi ser växa fram. De som satsar på den kommer att vinna på den. Så enkelt är det.
Vad lägger du sparpengar nu?/claes hemberg
Hej Claes!
Ser du några risker med solenergilösningar? Källan känns ju säker, men hur är det med skalbarheten med tanke på hur högt energibehovet är och minska lär det ju inte göra? Hur bra håller panelerna i förhållande till energin som går åt för att producera dem? En fråga som vore än mer intressant att applicera på vindkraftverk.
Har du tips på investering i vatten?
Ha en bra dag!
Josefin, det var många intressanta frågor på en gång. Låt mig fundera lite å återkomma/c
Det finns investeringsmöjligheter i olika områden. Dels beror det på volymen på investeringe och din riskprofil på de investeringar som kan passa. Så hur mycket vill du investera och vilken avkastning vill du se?
Anders, tidigare har jag aldrig sparat i 100 proc utdelare. Nu sätter jag inte alla sparpengar där. Men några 20-30 proc kan jag tänka mig, skulle vara en bra grundplåt i sparandet. /c