Vuxen är ett knepigt, stort och besvärligt ord. Några hävdar att de blir vuxna när vi får rösta, andra talar om första jobbet, egna bostaden eller barn. Finns det en ålder eller är det en händelse, som gör oss vuxna? Detta är en fråga, i den bok jag just nu skriver på.
Boken handlar om ungas bild av framtiden. När vägskälen är rekordmånga. Valen att läsa vidare eller jobba är mer komplexa än någonsin. Det har aldrig funnit så många universitet och utbildningar. Till twitter-enkäten.
Rekordmånga läser också vidare. Förr var det 4 av 10 som läste på gymnasiet (år 1950). Idag läser 5 av 10 vidare på universitetet. Men vi gör det inte direkt. För två årtionden sedan läste en av tre vidare direkt. Idag är det endast en av fem som läser vidare direkt. Istället är det en växande andel som jobbat några år innan de hittar tillbaka till skolbänken.
Arbetsvärlden är samtidigt allt svårare att överblicka. Kompetenser korsas, konkurrensen är internationell, människan tävlar mot maskiner, företagen förändras allt fortare och vi byter jobb oftare. Unga byter jobb närmast varje år. Så ta inte första jobbet så allvarligt. Du har snart gått vidare. Som chef kan jag däremot sucka och fråga om det är någon idé att anställa någon under 30 år ;-)… Äldre stannar nämligen längre. Den 44-årige snittsvensken byter jobb var fjärde år. Äldre byter jobb var tionde år.
Bostadsmarknaden gör de ungas liv extra problematiskt. Hyresrätter saknas. Fler unga lånar av sina föräldrar till insatsen. Andra väljer kollektiv. Städer som Kalmar och Luleå lovar studenter hyreslägenhet. I andra städer tar det flera år i studenternas bostadskö innan du får lägenhet. Du kanske rentav hinner studera klart.
Vad väntar dagens unga och vad bävar de för? Ekonomi är en central gåta för många unga. Det är synd, eftersom det finns enkla mallar, appar och svar. Visst kan det ta lite tid. Men se det som en gamingkväll, med bara vinster…
SCB och Ungdomsbarometern har bidragit med data. Jag har också intervjuat en rad ungdomar. Nu pressar förlaget på. Jag måste skriva klart…
Vilken framtids-oro hade du som ung? /claes
Spännande och viktigt ämne! Jag tror att mycket handlar om att vår generation har en annan syn på vad som är viktigt i livet än vad våra föräldrar har. Förmodligen både till vår för- och nackdel. Jag är 27 år och oroar mig i nuläget för:
1. Få råd till en bostadsinsats (bor i nuläget i en hyres 2:a med man och 1 barn)
2. Den globala uppvärmningen
3. Främlingsfientlighet
Följer med intresse!
Nicole, frågan om första insatsen, ska jag absolut ta med i boken. Det kort svaret är: den första insatsen är den stora tröskeln. Att spara ihop till den tar några år. Med den första insatsen i ryggen och värdet på första bostaden kan du (de flesta) sedan växla upp till större vad det lider. Men vänta med att köp första bostaden. Just nu är ju priserna i skakig utförsbacke. Botten kan nog dröja 2 år… Så ni har tid att spara!
/c