Kläder är en av samhällets stora hållbarhetsfrågor. Redan finns många initiativ. Men långt ifrån alla är beredda att agera. Det berättar Fashion for Good, världens första hållbara modemuseum, i Amsterdam. Och jag kommer på egna misstag och hur jag ska ställa rätt fråga.
Vårt egna avtryck i hållbarhet kan vara svårt att mäta. Mataffären är min favorit. Skyltarna lyser klart. Ekologisk mat har jag också blivit riktigt vass på. Till skillnad från snittsvensken som handlar någonstans 10 procent ekologiskt.
Sämre på hållbarhet är jag i klädaffären. Och inser att samvets-skyltningen där är riktigt usel. Särskilt med tanke på kläder står för var sjätte krona vi konsumerar och en stor del av våra utsläpp av koldioxid och kemikalier.
Fashion for Good visar upp både verklighet och framtid. Allt för att vi ska kunna välja.
I källaren finns den tunga smutsiga gamla industrin, med dess fel och misstag, i råvaror och produktion. Och dåliga arbetsvillkor. Här blir mitt val tydligt. Vi konsumenter måste fråga innan vi köper. 1) Är produkten hållbar: odlad eller framställd. 2) Utan polyester (plast) går här fetbort. Och sist; 3) Fartrade är sedan begreppet som ofta inbegriper arbetarna.
Översta våningen är mest spännande. Här visar sedan upp framtiden med startups inom hållbart mode. Det handlar om material, återvinning och metoder att öka hållbarheten. Andra bolag utvinner organiska tyger ur mango, hampa, kapok eller varför inte material Frumat som är gjort av äppelskal. Och känns som äkta hållfast läder! Eller Tips, ett nedbrytbart material som försvinner 3 månader och ser ut som genomskinlig plast.
Bara ett svenskt bolag finns med utställningen, We are spindye, som kan färga kläder med färre kemikalier och mindre vatten.
Om bara den gamla industrin ville, finns här mycket att hämta. Men de tycks inte riktigt var med i matchen Några hållbara plagg visas upp. Bland annat skor av återvunnet material från Adidas. Men, påpekar utställningen, få märken har genomgående hållbara kläder. Utan de kan ha kollektioner, som förstås är svåra att hitta.
Varför har inte H&M öppnat ett liknande museum eller utställning i Stockholm funderar jag. Och varför inte ha en tydlig märkning, som branschen kommer överens om. Här borde en maktspelare som H&M kunna trycka på?
De kläder jag bär saknar märkning, inser jag. Jag ska omgående mejla de klädmärken som jag bär mest och fråga min tre frågor 1) produktion 2) noll plast och 3) arbetsvillkoren.
//claes hemberg